„Гудачи у галерији” - Циклус концерата Радио Београда 2 у Галерији РТС-а

„Словенске вибрације” квартета ТАЈЈ

Други концерт из циклуса "Гудачи у галерији " Радио Београда 2 (среда 24. октобар у 19 часова), носи наслов „Словенске вибрације” и на њему ће свирати један од наших најбољих камерних ансамбала, гудачки квартет ТАЈЈ из Новог Сада који чине: Александра Крчмар Ћулибрк - I виолина, Јованка Мазалица – II виолина, Јелена Филиповић – виола и Тимеа Калмар – виолончело. Ове уметнице ће изводити програм који открива неисцрпне експресивне и звучне могућности гудачког квартeта захваљујући којима је ова форма прерасла своје класичне корене и оквире (Гудачки квартет бр.2, недовршени, Сергеја Рахмањинова, Гудачки квартет бр. 4 у Де-дуру оп.83 Дмитрија Шостаковича и композицију Pannonia Boundless Александре Вребалов).

„Словенске вибрације” квартета ТАЈЈ „Словенске вибрације” квартета ТАЈЈ

Гудачки квартет ТАЈЈ је основан 1997. године и у њему су се окупиле уметнице сличног сензибилитета, са заједничком идејом да представљају  „...стару и нову музику на начин близак савременом слушаоцу, поштујући традицију, а уграђујући ритам савременог живота"  (ТАЈЈ). Узори су им били врхунски ансамбли светске репутације попут:  „Амадеус",  „Албан Берг",  „Барток" или  „Чилингиран" квартета, али су током каријере развиле и поставиле аутентичан и препознатљив извођачки  стил. Од самог почетка негују и стандардни и савремени репертоар, са посебним акцентом на делима домаћих аутора. Многа од  њих су им и посвећена, јер је надахнуто и изражајно музицирање квартета ТАЈЈ инспирација за стварање бројним композиторима.

Чланице квартета ТАЈЈ су апсолвенти на докторским студијама на Академији уметности у Новом Саду под менторством професора Иштвана Варге, на којима се искључиво баве музиком 20. и 21. века.

Александра Крчмар,  Јелена Филиповић и Тимеа Калмар су и  ванредни професори на Катедри за камерну музику  Академије уметности у Новом Саду,  док је Јованка Мазалица вођа деоница других виолина оперског оркестра Српског народног позоришта.  

Квартет ТАЈЈ редовно наступа у Србији, али има и развијену међународну каријеру. Гостовaо је у Мађарској, Румунији, Хрватској, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Аустрији, Немачкој, Француској, Италији, Холандији, Данској, Шведској ... Сарађује са истакнутим солистима и до сада је снимио  9 компакт дискова, самостално или у сарадњи са другим музичарима и ансамблима.

Радио Београд 2 свој јубилеј, 60. рођендан, обележава и циклусом од четири концерта у Галерији РТС-а, „Гудачи у галерији".  На њему наступају неки од наших најистакнутијих солиста и ансамбала изводећи ремек-дела домаће и светске литературе за гудаче, различитих епоха. У новембру следи концерт гудача „Свети Ђорђе" а у децембру ће у Галерији РТС наступити Љубинко Лазић и квартет Rocher.

Уредник програма и преноса је Бојана Жижић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара