Богатство духа Абориџина

Принтови и део стваралаштва групе уметника староседелаца аустралијског континента, Абориџина, изложени у Галерији хола РТС-а од 28. јануара до 11. фебруара.

Мало позната култура Абориџина први пут је представљена београдској публици у Галерији хола РТС-а. Под именом "Богатство духа" изложени су принтови и део стваралаштва групе уметника староседелаца аустралијског континента.

Београђанин Милош Лазаров, који зна да свира на инструменту ди-џи-ри-ду, каже да је прво чуо звук тог инструмента, видео како то изгледа па је преко инструмента почео да се занима абориџинском културом, њиховим начином живота и традицијом.

До пре само десет година, уметност Абориџина била је непозната. Њихова традиција била је жртва колонијалне прошлости, која се сада исправља. У "Богатству духа" сусрет и са београдском публиком.

"Чињеница да је Новак Ђоковић победио на Аустралијан опену трећи пут, чини данашњи дан веома посебним. Драго нам је што је изложба абориџинске уметности овде и желимо да остваримо комуникацију кроз уметност, да вашој публици приближимо њихову традицију", каже Хелен Студерт, амбасадорка Аустралије.

 На поставци представљено је стваралаштво једног племена. Иначе, њих на аустралијском континенту има више од 250. Ауторка изложбе, професорка Кристин Николс одабрала је дела уметника из области питјантјара.

"Драго ми је да смо у Србији. Вашој публици представили смо уметност једног племена. Значајно је да се ни мотиви ни боја нису мењали хиљадама година", каже Кристин Николс, аутор изложбе.

Према њеним речима, Абориџини традиционално сликају на свом телу, камену или у пећинама и зато су донели принтове. 

Између племена Абориџина никада није било освајачких ратова. Познаваоци тврде да се они споразумевају телепатијом, то је могуће кажу, јер имају отворене умове, немају скривене мисли, не лажу и говоре срцем.

Овде можете погледати/преузети каталог изложбе.