Одржава се од 22.10. до 21.11.2014.

Недељко Гвозденовић -"У походу на сликану површину"

Изложба дела сликара и академика САНУ Недељка Гвозденовића (1902-1988) под називом „У походу на сликану површину" биће отворена у галеријском простору Радио-телевизије Србије у среду 22. октобра. Аутор изложбе је историчар уметности, ликовни критичар Никола Кусовац. Овом изложбом РТС уједно представља широј јавности свој нов излагачки простор који се надовезује на већ добро познату љубитељима уметности - Галерију РТС-а. Отварање изложбе Недељка Гвозденовића пратиће и телевизијска публика у преносу на Другом програму.

У излагачком простору РТС-а љубитељи ликовне уметности имаће прилику да на једном месту виде 72 дела овог уметника која се налазе у САНУ, спомен збирци „Павле Бељански", Кући легата, Народном музеју у Београду, Музеју савремене уметности и у приватним збиркама.

Недељко Гвозденовић је 1922. матурирао у класичној  гимназији у Мостару, а потом отпутовао у Минхен и ступио у уметничку школу Ханса Хофмана. Вратио се 1924. у родни град, а већ две године касније долази у Београду где је остао до краја живота. Први пут је излагао 1929, на Другој јесењој изложби београдских уметика, а у иностранству као гост групе „Земља", у Паризу 1931. Прву самосталну изложбу приредио је у Београду 1934, а потом  је самостално излагао још 26 пута, широм Југославије.

За професора Академије ликовних уметности у Београду постављен је 1940. и на тој дужности је остао до пензионисања 1972. За дописног члана САНУ изабран је 1963, а за редовног 1970. За дописног члана Академије наука и умјетности БиХ изабран је 1986. Добитник је више награда.

По својим особинама сликарство Недељка Гвозденовића припада интимистичком сликарству. Проучавајући законе слике и ликовне односе, сликао је пределе, мртве природе, ентеријере, портрете са поетском атмосфером. Био је поклоник материје у ликовном поступку и интересовало га је на „који начин било боја, било графит, било туш, разређен или чист, могу под притиском инструмента који држи(м) у руци остварити жељени квалитет".

А жељени квалитет је био равнотежа, хроматска звучност и ритмичка прегледност слике. Гвозденовић је био осетљив колориста, али се његове бојене површине не сударају, него се усаглашавају и теже монохроматским хармонијама. Његове слике памте се и као плаве, зелене, црвене, жуте, мрке...

Изложба дела Недељка Гвозденовића „У походу на сликану површину" у Галерији РТС-а трајаће до 21. новембра 2014. године. 

Овде можете погледати/преузети каталог изложбе.