Одржана од 26.9 - 1.11.2013

Изложба слика Марка Ступара

У Галерији РТС-а, своје слике (уље на платну и панелу, гваш на папиру) представља Марко Ступар, један од наших најистакнутијих ликовних уметника, који своју каријеру већ годинама успешно гради у Паризу.

Изложба нуди пресек тематских, техничких и стилских  интересовања који су присутни кроз његово целокупно стваралаштво.

Аутор поставке и текста у каталогу, историчарка уметности Наталија Церовић указује:

"Марко Ступар је посветио Паризу скоро цео свој сликарски опус. Доследно и пажљиво стварајући свој узбудљиви лични рукопис, Ступар је спојио искуства Ecole de Paris са сензибилитетом који су критичари називали словенским... Странци су обогатили француску уметност новим сензибилитетима, али су се прилагодили њеним хармонијама и утицали на формирање универзалног језика који се сматра најбитнијом одликом француске уметности. Таква синтеза је присутна у делу Марка Ступара.

Као представник друге послератне генерације, Марко Ступар је уметник који своју модерност истиче на мање наглашен начин и не зазире од синтезе савремених ликовних стремљења. Настао у другој половини XX века, ликовни опус Марка Ступара још увек је отворен и недовршен. Чврсто опредељен за фигуративно сликарство, Ступар је током шездесетих година неговао уметност експресивног израза и богатог колоризма. Он је настављач велике традиције српских интимиста попут Гвозденовића, Видовића... Истакао се и као један од најзначајнијих и најплоднијих жанр сликара. Ступар мање тежи за апсолутном оригиналношћу а више за јединством израза и форме и стварањем меланхоличног и носталгичног менталитета".

Марко Ступар је рођен 1936. године у Вођеници код Босанског Петровца. Прве поуке из цртања и сликарства стекао је на студијама у Београду, а школовање је наставио у Паризу, где живи од 1964. године. Прву самосталну изложбу одржао је 1966. године. Данас је један од најпризнатијих српских уметника у Паризу. Излагао је широм Европе, у Северној и Јужној Америци, бившој Југославији, афричким земљама, Јапану... Иако се на његовим сликама осећа изразити француски утицај, овај уметник дубоко је везан за градове своје младости - Бања Луку, као и за Београд. Добитник је бројних награда и признања а дела му се налазе у бројним музејима у Паризу, Бања Луци, Сарајеву, Бихаћу, као и бројним јавним и приватним збиркама у земљи и иностранству.

                            Овде можете погледати/преузети каталог изложбе