Знамење Брисела у шумадијској ношњи

Статуа "Манекен пис", знамење Брисела и туристичка атракција је, поводом Дана државности Србије, био одевен у српску народну ношњу, а званичници и многобројни туристи су почашћени српском шљивовицом.

На свечаности на малом тргу у центру Брисела где је мала зидна фонтана с фигуром "Манекена писа" - на холандском: "Малишана који пишки", присутне су поздравили Радомир Диклић, амбасадор Србије у Белгији и Едмон Ванденот, предводник "Реда Манекен Писа".

Било је предвиђено да "Манекен пис" из своје "славинице" све присутне части шљивовицом, али због мраза не ради уређај којим из статуе у фонтану обично тече вода.

Тако је, на велико задовољство помало срмзнутих званица и туриста, одлучено да се шљивовица служи испред фонтане.

Амбасадор Диклић је рекао да је Србија граду Бриселу и "Манекен пису" поклонила шумадијску ношњу и стекла прилику да двапут годишње тако буде одевено то знамење Брисела.

"Манекен пис" из своје "славинице" точи бесплатно пиво на дан Светог Арнуа - свеца заштитника белгијских пивара, који је, по легенди, спасао житеље куге када је, уместо загађене воде, рекао да се пије само пиво.

Заслуге "Манекен писа" коме су захвални грађани Брисела у 17. веку подигли статуу и фонтану, сежу у средњи век кад је један малишан пишкећи угасио фитиљ великог бурета барута испод зидина Брисела, спасавши град који је једва одолевао опсади непријатељске војске.

Та статуа по неколико пута сваког месеца бива одевена у разне ношње и друге костиме које су као поклон граду Бриселу даровали званичници који су посетили Белгију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се