Српски Винету међу астероидима

Глумац Гојко Митић, пореклом из Лесковца, који је изградио значајну каријеру у Немачкој, ових дана борави у Србији и тим поводом Југословенска кинотека припремила је циклус филмова у којима је он остварио запажене улоге, као и Плакету.

Митић је најпознатији по улогама Индијанаца у авантуристичким филмовима шездесетих и седамдесетих година прошлог века.

Домаћа публика ће до 24. фебруара имати прилику да погледа остварења Apassi Готфрида Колдица (1972), Oscerola Конрада Пецолда (1972), Винету - други део Харалда Рајнла (1964), Међу јастребовима Алфреда Форера (1964), Браћа по крви Вернера Валрота (1972) и Винету: Мит је жив Филипа Столзла (2016).

Гојко Митић рођен је у Лесковцу 1940. године. Као младић бавио се различитим спортовима, гимнастиком, фудбалом, веслањем, џудом и мачевањем.

По завршеној гимназији преселио се у Београд и уписао на Високу школу за физичку културу. Захваљујући свом изгледу и вештини у више спортских дисциплина, филмску каријеру започео је као каскадер у југословенским филмовима.

По његовом откривању у филмским архивама, DEFA (Deutsche Film Aktiengesellschaft) га позива у Берлин ради сарадње.

Одскочна даска за Митића био је филм Синови велике медведице (Die Söhne der großen Bärin, 1966), његова прва главна улога.

Током следећих година, Митић је наставио да тумачи ликове Индијанаца и постао веома популарна и омиљена личност у Немачкој, што је и дан-данас.

Чак је и један астероид назван по њему (147595) Гојкомитић.

У дугој каријери, осим у улогама Индијанаца на филму, показао се и доказао као озбиљан глумац и у другим филмским жанровима, а ван филмског платна и на позоришним даскама.

Митић је оставио дубок и позитиван траг у немачкој култури, за разлику од наше земље, где је публика само у основним цртама била упозната с његовим радом у Немачкој, преко филмова које је снимио и интервјуа које је дао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара