Чикаго спреман за српску филмску смотру

Српски филмски фестивал у Чикагу одржаће се првог викенда у децембру, тачније 2, 3. и 4. децембра, у Мувико театру у Розмонту. Публика ће имати прилику да види најновија и најбоља овогодишња остварења из српске филмске продукције.

Свечано отварање традиционалног српског Фестивала у Чикагу заказано је за 2. децембар. Фестивал отвара глумац Жарко Лаушевић филмом Смрдљива бајка. Биће приказано седам филмова: 4 играна и 3 документарна. Посебну пажњу привлачи српски кандидат за Оскара Дневник машиновође. Смотра најбољих српских филмова се завршава у недељу, 4. децембра, приказивањем Браће по бабине линије Радоша Бајића и свечаном церемнијом.

У сусрет већ престижном Фестивалу српског филма у Чикагу најбољи филмови из овогодишње продукције најпре су приказани на смотри у Вашингтону. Фестивал је официјелно отворио Ђерђ Матковић, наш амбасадор у САД. У препуној сали чувеног биоскопа Лендмарк, познатом по промовисању независног и страног филма, публика је уживала у Смрдљивој бајци и Дневнику машиновође. Смењивали су се смех и сузе. Присуствовали су поред домаћина, амбасадора Србије и амбасадори Црне Горе и Бугарске, држава чија је кинематографија учествовала у продукцији Смрдљиве бајке, чији је актер Жарко Лаушевић, као специјалан гост, изазвао буру одушевљења. У интервјуу Гласу Америке Лаушевић подсећа да је филм прича о бескућницима.

"Мислим да се и редитељ трудио од самог почетка да то не буде политички филм, да буде једна унверзална тема, јер бескућника има свуда - и у Србији и у Америци, и овде у Вашингтону, има их у Њујорку, да не набрајмо, не знам да ли би се нашло неко место где их нема. Сви смо се окупили око те идеје, не би ли макар оним људима који виде филм скренули поглед и мисао на идеју да се иза судбине тих несрећних људи можда крије нешто дубље", рекао је Лаушевић.

После Вашингтона, Смрдљива бајка приказана је у Њујорку. И ту је сала била препуна. Великим аплаузом дочекан је главни јунак филма, Жарко Лаушевић, који се задржао у срдачном разговору са публиком.

Потом је српска филмска експедиција гостовала у Даласу, на задовољство наших људи и њихових америчких пријатеља. Најпре је приказан документарни филм о манастиру Острог,  урађен уз благослов митрополита Амфилохија. Филм говори о православљу, а какав је филм можда најбоље говоре речи митрополита и наслов филма Такве вјере ни у Израиљу не нађох! Потом је приказан филм Смрдљива бајка. И ту је гост био Жарко Лаушевић. Добио је дуг аплауз, а после разговора са публиком потписивао је своју књигу. Смотра српских филмова је у Даласу организована у сарадњи са Културним центром Растко, који делује при цркви Светих Три Јерјаха у Даласу - Форт Ворду.

Фестивал у Чикагу почиње у петак, 2. децембра у елитном Мувико биоскопу, филмом Раднички је љубав наша. Свечана церемонија је заказана у 20.45, а поред поздравних речи званичника, специјални гост је Жарко Лаушевић, а пројекција филма Смрдљива бајка почиње у 21.15.

У суботу, 3. децембра биће приказан документарни филм Генерал Михајловић - Херој и казна, а потом филм - сећање на нашег филмског великана Бату Живојиновића, о коме говоре његови блиски пријатељи и сарадници, глумци. Последњи филм те вечери биће Дневник машиновође, који је Српска филмска академија изабрала за кандидата за Оскара у категорији за најбољи страни филм.

Последњег дана фестивала, у недељу, 4. децембра, најпре ће бити приказан већ поменути документарни филм Такве вјере ни у Израиљу не нађох. Следи филм Бурек, а у 7.30 почиње завршна свечаност. Последња биоскопска представа на овогодишњем фестивалу биће Браћа по бабине линије - филм Радоша Бајића о коме се пуно прича и топло га препоручују.

Сви филмови су титловани на енглески језик, што ће добро доћи онима који не владају најбоље матерњим језиком, а посебно нашим пријатељима, Американцима и другим нацијама, које треба повести на овај велики догађај, како бисмо на леп начин представили српску филмску уметност и наш народ, чији глумци и други филмски посленици уживају велики углед у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара