Братство "Свети Јован" из Стокхолма за генерације које долазе

У центру шведске престонице је 18. новембра приређена донаторска вечера, коју је организовало Братство "Свети Јован". Повод овог сусрета угледних представника и пријатеља тамошње српске заједнице био је прикупљање средстава за стипендијски фонд Братства, којим се подржавају млади таленти из Шведске, првенствено пореклом из бивше СФРЈ, али и Швеђани који студирају јужну славистику.

На почетку вечери, чланови Одбора Братства Стеван Филиповић и Марко Бабовић презентовали су присутнима рад фондације, која је од оснивања јуна 2015. остварила бројне успехе, бавивши се не само стипендирањем, него и побољшањем професионалних позиција младих кроз пројекте.

Добродошлицу окупљенима пожелео је и Јовица Андонов, председник Братства. Гости су уживали у добром дружењу, музици, храни и пићу, а подсетили су се и лауреата овогодишњих стипендија, међу којима су: Гордана Спасић, која је 2014. награђена за најбољу кратку причу у Шведској, те ће јој сада стипендија Братства Свети Јован помоћи у објављивању првог романа, затим Никола Стојановић, један од најбољих студената Краљевског института за технологију (КТХ), који ће усавршавање наставити у САД, и Теодора Андонова која гради врло успешну академску каријеру на стокхолмском Институту Каролинска.

"Веома смо задовољни одзивом наших добрих људи у Стокхолму, који већ годинама подржавају рад Братства. Желим да се захвалим свима који су својим присуством улепшали овај догађај и помогли да се фонд увећа и постане нешто што ћемо оставити генерацијама које долазе. Чланови Братства кроз разне стимулационе програме предано раде на јачању капацитета тих генерација и уверени смо да ћемо тако дати свој допринос пројектовању њихове успешности", каже некадашњи председник, а садашњи секретар Братства Свети Јован Горан Попов.

Конкурс за доделу нових стипендија је у току, а добитници ће бити објављени 10. јануара 2017. године. Све информације о начину и условима аплицирања могу се наћи на веб-сајту Братства Свети Јован, sankt-johannes.se/sr/stipendije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво