Носталгија у пролазу...

Песникиња Ружица Цветковић-Пфајфер, која већ две и по деценије живи и ствара у Немачкој, представиће се београдској публици књигом поезије "Носталгија у пролазу" 3. новембра, у клубу Полет, у Цетињској 15.

Поред ауторке, у програму учествује и уредник Дејан Матић.

"Након лектире рукописа поетске књиге Носталгија у пролазу, смeо бих рећи да Ружица Цветковић-Пфајфер спада у први ред савремених српских песникиња, укључујући и оне добро знане и афирмисане које живе у домовини. То, на крају, значи да оно најбоље у њеној поезији надилази ограничене оквире и уобичајене представе о књижевности наше „дијаспоре", па и оквире домаћег „женског писма", чинећи саставни дeо ширег, а респектабилног избора из савременог српског песништва.

Између искушења патетичног говора о завичају и туђини и иронично (али ређе цинично) заошијаног језика, песникиња најчешће налази праву меру. Ту меру она налази и између вербално издашнијих, наративно развијенијих, подужих песама и песама сведенијег, згуснутијег израза.

Ако неке од дугачких песама одају знаке извесне реторичности и воље за свестраним рефлесивно-метафорчким уобличавањем предмета певања, краће и песме уобичајене дужине омогућују читаоцу да „предахне" у лектири и ужива у песничком језику који једноставно и економично прености једну упечатљиву идеју", истакао је Стеван Тонтић о поезији песникиње.

Ружица Цветковић-Пфајфер рођена је 8. октобра 1963. године, у Крчмару (код Ваљева).
Објавила збирке песама: Неминовност (1990) - Прва награда Књижевне омладине Ваљева за 1989; Утроба пуна стакла (2000); Невино близу речима (2002). Од 1990. године живи у Немачкој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се