"Читанка српства" књига за све генерације

Народ који заборавља ко је и одакле је, своју прошлост и своје великане, нема будућност, а да се то не деси, допринеће и књига "Читанка српства", поручују издавачи. Писменица српског рода на 520 страница и преко 400 фотографија нуди све о српској држави и народу на једном месту.

Читанка српства је антологијско-енциклопедијска кратка књига која слови о Србима и која на лак начин треба да помогне ђацима, па и многим родитељима у расејању, али и матици, у тражењу одговора зашто је важно имати бар елементарна знања о народу коме припадају и земљи из које потичу, о својој прошлости, обичајима, култури, етици, вери, језику, историји, великанима на које не смемо заборавити...

"Књига је настала после сусрета премијера Александра Вучића са најистакнутијим представницима дијаспоре из целог света, на коме је указано на проблеме и то је књига какву до сада нисмо имали. Задовољни смо и што је Читанку подржао г. Младен Шарчевић и што би она требало да постене део Пројекта учења на даљину, посредством Интернета, који ће помоћи младима у расејању да науче матерњи језик и да стекну основна знања о земљи и народу чијег су порекла, после чега ће бити поносни. Посебну захвалност за објављивање ове књиге дугујемо почившем академику проф. др Драгану Недељковићу, који је у болничкој постељи одобрио садржај књиге и издиктирао уводну реч - поруку поколењима, о значају очувања националног идентитета, посебно у расејању. Желимо и да уз подршку државе књигу у тиражу од 30 хиљада примерака одштампамо и бесплатно поделимо младима у дијаспори", пише у саопштењу Издавачког савета књиге.

Издавачи су ЈП Службени гласник и Скупштина дијаспоре Срба Баден Виртемберга - Штутгарт, Немачка.

Аутор текстова је Душан Миловановић, са групом сарадника, а стручни консултант др Данијела Степановић.

Књигу су приредили Александар Влајковић и Душан Миловановић, док су писци рецензије проф. др Зоран Аврамовић и проф. др Миливоје Павловић.

Подршку овом пројекту пружила је Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства Владе Србије за спољне послове

 Проф. др Миливоје Павловић, декан Факултета за културу и медије о књизи

"Данас, кад се - делимично измењеним средствима - настављају притисци, клевете и удружени напор да се српском народу трајно наметне комплекс мање вредности и осећање кривице за дела која није починио, изворишта спасоносне енергије су у духу, у култури која се расцветава и захвата властити ваздух на свим географским ширинама и дужинама, управо онако како то захтева живи организам.

Најбољим својим страницама ова књига показује да смо, по резултатима на духовној сцени, равноправни део светске заједнице народа и да су нашег рода неке од најистакнутијих личности универзалног Пантеона.

Бацајући додатно светло на стварне вредности српског народа, Читанка Србију види и дозива не само преко већ и пре њених стварних административних граница, трагајући свуда, на све четири стране света, за српским судбинама, верификујући и чувајући српски језик у комуникацијама које су, како су деценије и векови пролазили, прерастале у особени звук, историјско време и бунтовну реплику.

Осим осталог, ова књига уверљиво и узбудљиво сведочи о стваралачком континуитету који траје читав миленијум. Стабилне културе, и државе које намеравају да буду стабилне, почивају на континуитету.

Ова књига представља драгоцен камичак на том дугом путу."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво