Писци из дијаспоре на Сајму књига у Београду

Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова организује традиционални штанд дијаспоре и Срба из региона на овогодишњем 61. Међународном сајму књига. Част да први одржи промоцију свог књижевног стваралаштва на штанду Управе, припала је Драгану Јаковљевићу, писцу који живи и ствара у Мађарској, уреднику "Српских недељних новина", гласилу Самоуправе Срба у тој земљи.

На штанду Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова у хали 4 Београдског сајма, у периоду од 24. октобра до 29. октобра биће одржано укупно тридесет промоција аутора, удружења писаца, књижевних клубова, издавача, књижара из региона и дијаспоре.

Први ће, својеврсну ретроспективу свог књижевног стваралаштва представити Драган Јаковљевић, у понедељак 24. октобра у 12 часова. Биће представљено десетак књижевних издања, која су у последњих петнаестак година изашла из списатељске радионице овог будимпештанског писца. Реч је о његовим романима, књигама есеја и збиркама песама, за које је протеклих година добијао значајна домаћа и међународна признања.

Специјално за ову прилику, из штампе је управо изашла публикација са освртима познатих књижевних критичара на стваралаштво Драгана Јаковљевића, коју ће посетиоци промоције имати прилике да добију бесплатно. Осим приказа књига које је до сада објавио, у овом издању нашло се и неколико његових нових песама и кратких прича, поред неких које су код публике и у књижевним круговима већ постале својеврсни заштитни знак овог ствараоца.

Драган Јаковљевић је, иначе, професор на Смеру за српски језик и књижевност државног Универзитета Етвеш Лоранд у Будимпешти, а већ дуги низ година ради и у Српским недељним новинама, чији је главни и одговорни уредник. Сајам ће бити прилика и за представљање овог недељника, који у Мађарској баштини традицију новинског издаваштва на српском језику, дугу два века.

На двема споменутим промоцијама ће, осим Драгана Јаковљевића, учествовати и познати културолог, проф. др Драган Никодијевић, који већ дуги низ година прати и проучава културни и друштвени живот Срба у Мађарској, и књижевник, народни посланик и члан Одбора за дијаспору Скупштине Србије Александар Чотрић. Стихове Драгана Јаковљевића говориће популарна драмска уметница Љиљана Стјепановић, коју је пре неколико дана имала прилике да види и публика у Будимпешти, у представи Источни анђео.

Распоред свих промоција можете преузети ОВДЕ.

Овогодишњи 61. Међународни београдски сајам књига биће одржан од 23. октобра до 30. октобра 2016. године под слоганом Књиге у руке, а земља почасни гост је Исламска Република Иран.

Добродошли!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво