Одржани први "Госпојински сусрети" у Бечу

Храм Рођења Пресвете Богородице у Бечу и СПКД Просвјета Аустрија организовали су протеклог викенда низ духовних културних манифестација поводом верског празника Рођења Пресвете Богородице. Сви програми одржани су од 16. до 18. септембра у Храму Успења Пресвете Богородице у Бечу, уз велику подршку СПКД Просвјета Аустрија.

Свечано отварање првих Госпојинских сусрета почело је 16. септембра увече, топлим поздравом и беседом старешине храма, оца Петра Пантића, а потом су одржани традиционални Духовни разговори о књизи Латице једнога цвета о Дијани Будисављевић. Ауторка, др Вјера Рашковић-Зец је надахнуто говорила о књизи, а музички украс програма била је солисткиња Бисерка Васић. Академски сликар из Београда Катарина Ивановић, поклонила је Храму две уметничке слике, а за послужење су се побринуле чланице новооснованог Кола српских сестара из Беча, јавља СПКД Просвјета Аустрија.

Седамнаестог септембра одржано је музичко-поетско вече Маријо славна. Први самостални концерт имао је Мали хор Просвјете, а песникиња Светлана Матић, читала је стихове из њене књиге Мајка. Талентована Зорица Вулић изрецитовала је своју песму посвећену Богородици, а наступила је и гошћа из Београда, калиграф Тања Јанковић која је говорила о калиграфији и значају ћирилице за све оне који живе у дијаспори. Госте је поздравио и домаћинима се захвалио председник Просвјете, проф. Срђан Мијалковић, а између осталих званица посебно топло је поздравио Тању Сантрач, новог конзула ДКП Србије у Аустрији.

Осамнаестог септембра, после свете Литургије и сечења колача одржан је свечани ручак за госте и пријатеље Храма. Присуствовао је велики број званица, свештенство, а почасни гост био је грчки митрополит Васељенске патријархије у Бечу, Арсениос (Кардамакис) који је бираним речима поздравио присутне и честитао надолазећи празник.

Хуманитарни део програма заокружила је продајна изложба радова полазника Просвјетине радионице калиграфије. Радионицу је водила педагог и калиграф из Београда, Тања Јанковић, резултати су били одлични, а сав приход од продајне изложбе радова учесника, као и књига које су донирале Просвјетине ауторке Вјера Рашковић Зец и Светлана Матић ће бити употребљен за обнову Храма Рођења Пресвете Богородице у Бечу, саопштава Просвјета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво