Виртуоз на хармоници одржао мастер клас у Помазу

Tродневнo усавршавање хармоникаша под називом "Мастер клас", одржано је у граду Помазу, надомак Будимпеште, од 12. до 14. септембра, уз свесрдну помоћ Љубише Павковића. Организатори су оркестар "Село" и Српска самоуправа Помаза.

Како је рекао Урош Димитровић, шеф оркестра Село и један од главних организатора троднедвног семинара за хармоникаше, усавршавање је покренуто са циљем да инструменталисти у Мађарској, који желе да свирају правилно, то постигну уз стручну помоћ прослављеног виртуоза Љубише Павковића.

"Одмах смо успели да придобијемо наклоност овог врсног музичара, који је био веома срећан што смо му се обратили за помоћ. Маестро Павковић нам је изашао у сусрет и, уз помоћ његових савета и предлога, много тога смо научили о српској народној музици", каже Урош.

Петнаест полазника овог усавршавања, приређеног у оквиру Месеца српске културе у Мађарској, угостила је Школа уметности Телеки-Ватаи. Као сјајни домаћин, у обезбеђивању идеалних услова за рад истакла се Самоуправа Срба у Помазу, предвођена председником Петром Богданом.

"Нама је била велика част да угостимо ову својеврсну „хармоникашку академију", под управом маестра Љубише Павковића. Пресрећан сам како због његовог присуства овде, у Помазу, тако и због многобројних хармоникаша који су се појавили у нашем граду. Сви су научили понешто. Мислим да је ово заиста несвакидашњи догађај, а пошто су многи изразили жељу да дође до наставка усавршавања, убеђен сам да ће оно имати и наредну фазу. Чланови Самоуправе Срба у Помазу су свакако заинтересовани за наставак ове манифестације", истакао је Петар Богдан.

После првог дана семинара, када је Љубиша Павковић упознао сваког полазника, израђена је концепција која је подразумевала да инструктор ради са сваким полазником понаособ. Међу њима је било хармоникаша из свих крајева Мађарске, и то више националности: Срба, Хрвата и Мађара.

"Покушао сам да свакоме укажем на стилске одреднице српске музике, на неке украсе, исправан прсторед, како би свако лакше дошао до решења. Ја сам урадио "осликавање" полазника и тако покушао да им помогнем. Наравно, за три дана не умем да направим чудо, али ме је посебно одушевило то што се ови људи све ово време нису одвајали од хармонике. Непрекидно су свирали и тиме доказали своју љубав према музици, која је универзална - подвукао је Љубиша Павковић, који је био видно одушевљен музикалношћу и марљивошћу полазника семинара.

Није изостало ни необавезно дружење, као ни размена искустава. Управо то је нагласио Крунослав-Кића Агатић, познати хармоникаш из Мађарске, без ког овакви догађаји не могу да прођу.

"Веома много смо научили од маестра Љубише Павковића, као и једни од других. Увек има шта да се научи. Ја сам научио неке нове прстореде, али и неке нове хармоније. Сви смо се овде дружили, разговарали и свирали. И ово усавршавање потврђује потребу за оваквим курсевима. Било би добро када би два барем пута годишње било оваквих семинара", рекао нам је Агатић.

Последњег дана семинара, у Школи уметности Телеки-Ватаи, уприличена је изложба хармоника. За поставку инструмената вишемилионске вредности побринуо се Петар Могер, произвођач хармоника, и сам врсни музичар из Кестхеља, а родом из Хрватске.

Круна тродневног усавршавања хармоникаша био је концерт полазника овог својеврсног кампа. У препуној свечаној сали школе, сви хармоникаши који су учествовали у раду музичког кампа извели су по једну нумеру. На задовољство публике, концерт је одржао и Љубиша Павковић, који је са присутнима поделио успомене из доба када се као осамнаестогодишњак обрео у КУД-у Вукица Митровић у Београду, које је тада било расадник младих талената.

Публика је тако сазнала да је Павковић први пут у иностранство путовао управо приликом гостовања у Помазу, 1965. године. Судбина је хтела да након 51 године поново дође у град надомак Будимпеште и подучава младе таленте.

Павковић је на хармоници пратио и вокалну солисткињу Бранку Башић, а концерт је одржао на позајмљеној хармоници. То га није спречило да приушти публици несвакидашњи музички ужитак, јер су се на репертоару, поред популарног Меденог кола, нашле и друге композиције, које спадају у трајне вредности наше музичке баштине.

У публици су, поред осталих, били и Петар Крунић, потпредседник Самоуправе Срба у Мађарској, Милан Ђурић, в. д. директора Културног и документационог центра Срба у Мађарској, др Иван Голуб, председник Фондације за српску мањину у Помазу, др Александар Урком, шеф Смера за српски језик и књижевност Универзотета ЕЛТЕ, као и Андрија Роцков, председник Савеза Срба у Мађарској. Присутни су бурним аплаузима поздравили музицирање Љубише Павковића и његових ученика, а посебно одушевљење изазвао је Моравац, који су групно извели.

На крају ове предивне вечери, Павковић је рекао да му је било велико задовољство да ради са полазницима и изразио наду да ће овај семинар имати и свој наставак.

"Мени ће бити драго да наставимо сарадњу, јер сам и овом приликом упознао многе људе и младе таленте, који су жељни да упознају музичке вредности и лепоту српске народне музике, али и музичку баштину других народа", рекао је овај виртуоз.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво