Одржана друга седница Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије

На седници одржаној 19. септембра 2016. године, размотрен је План рада Одбора за дијаспору и Србе у региону.

Анализирајући стање у овој области, председник Одбора Иван Костић представио је Програм рада у у оквиру којега је акценат стављен на тренутне односе дијаспоре и матичне државе, наведени су циљеви које би требало реализовати, и назначено шта треба предузети како би се побољшала сарадње Срба у региону и Срба у дијаспори са матицом.

Чланови Одбора су у конструктивној дискусији изнели неке предлоге и сугестије, које су прихваћене, а односиле су се на, како је наведено, понегде "престрогу" терминологију у Програму рада.

Полемисало се око тога да ли је изгубљено поверење Срба из дијаспоре у матицу, као и око самог броја наших сународника који живе ван земље.

Председник Одбора Иван Костић упознао је присутне са позивима који су стигли Одбору за дијаспору и Србе у региону и предложио делегацију која ће посетити Љубљану, у којој ће се одржати конститутивна скупштина Националног савета Срба у Словенији, као и делегацију за посету Палама, у оквиру које ће се одржати Трећа редовна конференција: Срби у региону- положај и перспективе.

Такође, предложио је да се 6. октобра у малој сали Народне скупштине одржи тематска седница Одбора, на тему заштите културе сећања на српске жртве у ратовима и јавно слушање о Холокаусту и геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима, о чему би говорили Гидеон Грајф израелски историчар Холокауста и Душан Басташић, председник Удружења Јадовно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво