24 ђака првака у Македонији учи на српском језику

Од укупно 21 250 малишана уписаних у први разред основних школа у Македонији, ове школске 2016/2017.год. наставу на српском језику, пратиће свега 24 ђака.

У четири основне школе, у Кучевишту, Старом Нагоричану, Табановцима и селу Четирце 177 ђака похађаће наставу на српском језику, од тога тек 24 ђака првака.

Основна школа Браћа Рибар налази се у селу Табановци, неколико километара од границе са Србијом, а настава на српском језику се изводи од првог до петог разреда.

„Ове школске године имамо 5 ђака првака, прошле године је било 6, претпрошле 8, тако да се број перманентно смањује, али одржавамо одељење. Настава се изводи на српском језику. Први дани су били узбудљиви, као и свима. Радимо по Кембриџ систему природне науке и математику", каже наставница Маринела Серафимовска.

Серафимовска каже да ђаци највише проблема имају са српским језиком, јер га не говоре код куће, а и између себе. У школи се, углавном, први пут сусрећу са српским језиком.

„У Табановцима имамо комбиновану наставу у трећем и петом разред. Осам ученика је у трећем разреду, 10 ученика у петом...било их је више, али је троје отишло у Немачку. Сада их је 18. Деведесет посто уџбеника смо поделили већ, очекујемо и да остали стигну. Ми смо спремни, имамо сав прибор и надам се да ћемо постићи добар успех. Језик представља проблем, зато што наши ученици говоре дијалекат, кумановски. Македонски је деци ближи, а српски мало теже савладавају, бар на почетку. Са уџбеницима је сада боље, раније нам је често недостајало средстава за рад. Иначе, деца воле да уче и савладавају наставни материјал", каже учитељица Бојана Јовановић и истиче да су деца била одушевљена прошлогодишњом посетом Београду и дружењем са вршњацима из Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво