Београдски међународни сусрети писаца

Београдски међународни сусрети писаца, 53. по реду, окупиће од 19. до 23. септембра угледна пера из двадесетак земаља. Допринос сусретима даће и десетак угледних домаћих аутора и тридесетак наших писаца из дијаспоре.

Манифестација ће бити у знаку у знаку три јубилеја: 400 година од смрти Шекспира, 140 година од рођења Борисава Станковића и век од смрти Петра Кочића, о чему ће се разговарати за округлим столовима.

У Београд ће боравити писци из Азербејџана, Бугарске, Велике Британије, Грузије, Грчке, Италије, Јерменије, Македоније, Немачке, Пољске, Румуније, Русије, САД, Словачке, Словеније, Француске, Црне Горе, Уједињених Арапских Емирата (први пут) као и из Републике Српске.

Првог дана сусрета на програму је представљање романа Тако вели Џингис-Кан Николаја Лугинова, који је у Русији доживео велики успех и запажену екранизацију.

Гости ће затим читати песме у Кући Ђуре Јакшића, а у Удружењу књижевника Србије биће уприличено вече књижевника са Косова и Метохије, где ће домаћини приредити добродошлицу својим колегама.

После полагања венца на споменик Иви Андрићу 20. септембра ће Сусрети бити отворени у свечаној сали Скупштине града Београда после чега ће се разговарати за округлим столовима.

На поподневном крстарењу Дунавом песници и српски глумци више од два сата казиваће стихове.

У среду ће бити одржан шести међународни Сабор духовне поезије у манастиру Раковица и у Центру за културу Раковица, а истог и следећег дана гости ће обићи Пожегу, Врњачку Бању, Рачу Крагујевачку, Крагујевац, Петровац на Млави, Кладово, Нови Сад...

Писци ће учествовати, како је најавио Арсен Ђурић, потпредседник Чајетине, на трећим Златиборским песничким ватрама које дају значајан допринос туристисчкој понуди овог краја.

Последњег дана сусрета биће представљена манифестација Шумадијске метафоре у Удружењу књижевника, а на истој адреси наступиће и писци из расејања.

У оквиру Сусрета, у Мрчајевцима биће додељена престижна награда Повеља Мораве пољском песнику Гжегожу Латушинском и нашем поети Селимиру Радуловићу.

У Пожеги награде за духовну поезију Печат кнеза Лазара биће уручене Предрагу Баји Луковићу, Манојлу Гавриловићу, Милошу Бркићу, Миладину Обреновићу и Душку М. Петровићу.

Приређен је и зборник Сусрета, Недовршиво дружељубље, у којем су песме свих учесника манифестације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво