Устоличен нови канадски владика

У храму Свих Срба Светитеља, Торонто-Мисисага, др Митрофан (Кодић) устоличен је за епископа канадског. Свету архијерејску литургију служио је патријарх српски Иринеј са више архијереја и целокупним свештенством канадске епархије.

Црква у Мисисаги била је пуна верујућег народа, а осим Срба било је и православних Украјинаца, Руса, Грка, који нису желели да пропусте овај свечани чин. А било је свечано у цркви Свих Срба Светитеља. Литургија је праћена хором Кир Стефан, а Многаја љета патријарху је певао окупљени народ, јавља наш дописник из Канаде Бранка Дикановић Трбојевић.

Обраћајући се верницима патријарх Иринеј је подсетио да је др Митрофан изабран за канадског владику на заседању Светог Архијерејског сабора 25 маја.

„Сабор је умолио владику Митрофана да се прихвати дужности у Епархији канадској. Изабрали смо епископа коме је интерес цркве на првом месту што и јесте дужност сваког епископа. Имајући у виду његово велико искуство као епископа источно америчког, и знајући му особине, с пуно поверења Црква га је изабрала да управља овом велико и значајном епархијом", рекао је, између осталог, патријарх Иринеј.

Патријарх се на крају литургије обратио и српским исељеницима.

„Ви који сте силом прилика напустили отаџбину, места рођења, своје храмове у завичају и своја гробља нашли сте у Канади ново станиште. Не заборавите цркву која вас је чувала у тешким историјским искушењима и кроз векове и помозите новом владики који ће вам бити као родитељ. Поштујте и државу Канаду у којој живите и која вас је оберучке примила", поручио је патријарх Иринеј.

Родитељи са децом, млади и стари, формирали су ред да приме причешће од патријарха или неког од архијереја.

Пред крај литургије прочитан је и проглас о избору владике Митрофана који се такође обратио свештенству и народу. У духовној и метафоричној беседи нови канадски владика подсетио је да плодова нема у запуштеној башти и винограду и поручио да је намеран да овај „виноград" окопава, плеви, одсеца дивље изданке не би ли плодови били и бројни и здрави.

Свечаној архијерејској литургији као гости присуствавали су представници православних цркава као и свештеници из других хришћанских цркава.

По завршетку литургије, у Оквилу је одржан свечани банкет на коме су били присутни бројни гости, највећи добротвори српских цркава у Канади, као и представници државе Србије - амбасадор Михајло Папазоглу и конзул Спасоје Милићевић.

Патријарх Иринеј, коме је ово друга посета Канади у 2016, допутовао је у Торонто 13. септембра и све време борави у манастиру у Милтону, који је и седиште канадске Епархије. За време боравка патријарх је служио литургије у Милтону, храму Св. Димитрија у Виндзору поводом 50 година од оснивања црквено школске општине и у Мисисаги поводом устоличења новог канадског владике.

Патријарх посету Канади завршава следеће недеље, а пре тога је планирана посета црквено школским оптинама Св. Ђорђа и Св. Тројице на Нијагариним водопадима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво