Изложба "Под туђим небом" у Бечу

Године 1966. Аустрија и тадашња СФРЈ потписале су споразум о запошљавању југословенских радника у Аустрији ради решавања питања мањка радне снаге у Аустрији. Поводом 50-огодишњице потписивања овог споразума удружење "ЈУКУС" из Граца приказује изложбу "Под туђим небом" у Етнолошком музеју у Бечу. Ова изложба представља велики допринос овогодишњем јубилеју и уприличена је на основу документације, снимака и разговора са сведоцима.

Ова изложба представља велики допринос овогодишњем јубилеју и уприличена је на основу документације, снимака и разговора са сведоцима, сазнајемо из Представништва Града Беча у Београду.

Југословенски радници су дали значајан допринос изградњи аутопутева, Бечког метроа, Бечког интернационалног центра и многих других грађевина које су утицале на модернизацију Аустрије и Беча. Наредних година након потписивања споразума поред организованог доласка многи грађани у потрази за послом почињу да долазе у споственој организацији, због једноставних услова за улазак у земљу и географске близине. У време економског процвата у Аустрији предузећа дочекују раднике раширених руку. Почетком 70-их година југословенски радници оснивају спортска и културна удружења, укључујући и сопствену фудбалску лигу.

Удружење из Граца тежиште изложбе ставља на организованост и активности српских миграната као и њихову сарадњу са аустријским институцијама. Приказан је живот југословенских радника у Аустрији до данас, при чему је посебна пажња посвећена искуствима њихове деце рођене у Аустрији.

Изложба се може посетити у Бечу од 2. до 16. октобра, а после гостовања у Бечу биће доступна посетиоцима у Грацу, Клагенфурту и Капфенбергу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије