Мађарска академија наука наградила нашег студента Филипа Бошковића

Филип Бошковић, студент треће године Биолошког факултета у Београду, добитник је "Stephen W. Kuffler Research Award", награде коју додељује мађарска Академија наука уз финансијску подршку Европске комисије.

Награда се додељује за најбољи оригинални истраживачки пројекат студената основних и мастер студија из области природних наука и медицине са простора Централне и Источне Европе.

Овде можете погледати биографију Филипа Бошковића

Научни саветодавни одбор, који чинe три добитника Нобелове награде из физиологије и медицине, шест чланова Националне академије наука САД, међу којима професори и научници са Универзитета Харвард и Оксфорд, НАСА-е, Универзитета Њујорк и чланови Краљевског друштва Велике Британије, једногласно је оценио да је Филипов пројекат најбољи.

Рад овог талентованог двадесетогодишњака за циљ је имао испитивање интеракција јоноизмењених форми зеолита типа А са ДНК молекулима, карактеризацију процеса и испитивање термодинамичких параметара и кинетичких механизама, као и примену резултата у молекуларно-биолошким методама.

"Почетна идеја била је да изолујемо ДНК за потребе медицине и биологије, а како бисмо то урадили вратили смо се теоријским коренима. Током рада смо схватили да исти процес може да се искористи за стварање биосензора, што може да буде од велике користи за даљи развој науке. Пројекат сам реализовао делом на Факултету за физичку хемију под руководством проф. др Боривоја Аднађевића, а делом у лабораторији за молекуларну биологију биљака IMGGI уз помоћ др Бојане Бановић", каже Филип за Пограм за дијаспору РТС-а и додаје да је ова награда за њега велика част и подстрек, а да ће новчани износ уложити у даљи развој пројекта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара