Вук Јеремић: Снови и циљеви се могу остварити

Организација српских студената у иностранству (ОССИ) обележила је 30. јула свечаним скупом у Дому Народне скупштине Србије 19 година постојања. Студентима се обратио и један од оснивача ОССИ, актуелни кандидат Србије за генералног секретара Уједињених нација Вук Јеремић.

Када је пре 19 година група од петнаестак српских студената у Великој Британији одлучила да се окупи и оснује ОССИ - Организацију српских студената који се школују у иностранству, са циљем да се повежу међу собом али и са државом из које долазе, многи од присутних на свечаности поводом јубилеја нису били ни рођени.

Један од тих 15 студената - оснивача био је и Вук Јеремић.

„Заиста сам поносан на то што сам имао прилику да допринесем оснивању нечега што данас представља једну врсту мреже у свету, за коју верујем да ће наша држава у будућности и те како моћи да се ослони", каже Вук Јеремић.

Некадашњи ОССИјевац, данас један од кандидата за генералног секретара Уједињених нација, задовољан је, али и опрезан пред други круг гласања у петак.

„Могу да кажем да можемо да будемо изузетно задовољни. На првом изјашњавању на првом гласању имамо трећи, највећи број гласова где 9 од 15 чланица Савета безбедности сматрају да је Србија подесна да има ту прилику да да свог генералног секретара УН. То је јако добар резултат. Следећи круг гласања је у петак, треба бити опрезан са очекивањима, али верујем да има разлога да се надамо томе да ће и после другог круга у најужем избору за ову изузетно важну, врло вероватно и најважнију међународну функцију", каже Јеремић.

„Не уздржавајте се да сањате велике снове и пред себе постављате велике циљеве - снови и циљеви се остварују", поручио је Вук Јеремић студентима.

Ова организација данас повезује преко 10 хиљада студената кроз 14 огранака на четири континента, а на списку њихових успеха, на самом врху је, нема сумње, велики допринос решавању дугогодишњег проблема нострификовања диплома.

Ови активни млади људи имају и сасвим конкретне планове, пре свега да буду "при руци" онима који се враћају у Србију.

„У наредном периоду, нама је фокус на повратку. Сматрамо да су наши студенти из иностранства велики неискоришћен потенцијал и желимо да га искористимо. Због тога смо осмислили предлог који укључује низ институционалних мера које ће олакшати повратак студенатима у Србију. Постоје проблеми са којима се ми суочавамо када се вратимо у Србију, а то је непознавање саме државе, немамо контакте и локално знање. Те мере које смо предложили имају за циљ да се боре са таквим проблемим, да омогући да нам повратак буде лакши и да наша реинтеграција буде што једноставнија", каже Александар Јаковљевић, председник ОССИ.

Остварењу ових планова значајну подршку пружиће и Привредна комора Србије, која је и ОССИ партнер године.

Зимска ОССИлација биће одржана у децембру у Бањој Луци, уз подршку Владе Републике Српске и Министарства спољних послова Србије, а најесен ће организовати и Дане српске културе у Бечу и Минхену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије