Дубичко културно лето 2016

Традиционална културно-спортска манифестација Дубичко културно лето која се већ пуних 11 година одржава у Козарској Дубици, граду на реци Уни, у северозападном делу Републике Српске, и ове године је окупила велики број домаћих и страних учесника.

Овогодишње Дубичко културно лето 2016, које обједињује низ културних и спортских дешавања у Козарској Дубици, отворено је почетком јуна манифестацијом Гастро дан 2016 на којој су наступили познати дубички ресторани, пекаре, ловци, риболовци и многа друга удружења кроз такмичења у припремању разних националних и завичајних јела.

Изражавајући задовољство досадашњим током манифестације директорка Центра за информисање и културу Општине Козарска Дубица Дијана Кондић је истакла да су посебан значај у оквиру читаве манифестације до сада имали Дани Кнешпоља, који се традиционално организују око Видовдана, у месту Кнежица, недалеко од Козарске Дубице, где све прво почиње са традиционалним такмичењем у косидби.

„Подсећање на косидбу је веома важно јер оно подразумева очување народних обичаја и традиције које се преносе са колена на колено, како би се нове генерације упознале са оним како су живели и чиме су се бавили наши баке и дедови, наши преци", рекла је Кондић.

У разговору за Програм за дијаспору РТС-а директорка Кондић је посебно истакла да је веома важно што се сва ова културна, спортска и друга дешавања одигравају у време када су ту Дубичанци који живе и раде у иностранству, као и студенти који се школују изван општине, у земљи и иностранству, да им се на овај начин омогући, као и осталим грађанима, током летњих месеци, што боље културни и забавни садржаји.

„Манифестација је одавно прерасла локалне оквире и добила међународни карактер јер на њој, поред домаћих учесника, као и учесника са простора Републике Српске, односно Босне и Херцеговине (БиХ), имамо и гостујуће извођаче из суседних земаља, пре свега Србије", рекла је Дијана Кондић додајући да су ове године гости удружења и организације из Хрватске и Бугарске.

„Наш основни циљ није само да присутним гостима пружимо што лепшу слику нашег града коју би они понели са собом када оду, већ је то и прилика да наша културно-уметничка друштва, културни ствараоци из различлитих области, затим спортске организације и разни клубови, промовишу све оно што су током целе године припремали и радили", рекла је Кондић.

Говорећи за наш Програм Дијана Кондић је истакла да је посебна новина ове године у Дубичком лету манифестација Уна регата која креће из Бихаћа а завршава се управо овде у Козарској Дубици на обалама Уне и са хрватске и са српске стране.

Као и претходних година манифестација ће се звршити 18. августа, на Преображење, на платоу испред обижњег Манастира Моштаница, тамичењем познатом као Вече ојкаче где ће се окупити не само групе из Поткозарја већ из свих крајева где се негује овај традиционални начин певања.

У име покровитеља и организатора Манифестације Дубичко културно лето, Општине Козарска Дубица и Центра за информисање и културу, Кондићева је, на крају разговора за наш Програм, поручила да се манифестација свакако наставља и да се за следећу годину планирају нови садржаји као и још богатији програм.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара