Представа „Сомборска ружа“ крунисала Дане позоришта и културе у Ловри

Традиционална манифестација Срба у Мађарској, "Дани позоришта и културе" одржана је од 20. до 24. јула на летњој позорници у Ловри, једином месту са већинским српским живљем у Мађарској, надомак Српског Ковина (Ráckeve). У другој деценији свог постојања, овај традиционални летњи фестивал, на којем се нижу представе, концерти, изложбе слика и програми за децу, заједнички организују село Ловра и Српско позориште у Мађарској, а публика га са нестрпљењем очекује.

Након прошлогодишњег великог успеха представе Кнегиња чардаша, у извођењу глумаца и певача из Српског позоришта у Мађарској, овогодишњи фестивал обележила је обновљена поставка оперете Сомборска ружа, рађена по тексту Милана Руса и на музику Габора Ленђела. Српска публика у Мађарској са нестрпљењем је очекивала поновно извођење ове популарне оперете, која се још увек памти, иако су стасале нове генерације извођача и публике, а од првог извођења прошло је готово две деценије.

Жељна позоришта и добре забаве, публика је испунила гледалиште и 21. јула, на генералној проби, а и сутрадан, на премијери Сомборске руже, када су гледаоци бурним аплаузима поздравила екипу која је и овога пута играла са много жара и „оставила срце" на ловранској сцени. У главним улогама појављују се: млади и талентовани пар - Даринка Орчик и Марко Ембер, као лепа Ружа и капетан Рада, затим фантастични Јосо Маториц као Живојин који жели да се погосподи па постаје Виталије и говори француски, и увек убедљив и склон трансформацији Бранимир Ђорђев, као Циганин Беро. Ту је, наравно, још један заљубљени пар - слушкиња Мара, коју глуми Бранка Башић и слуга Ђуро, кога маестрално игра Тома Принц.

Веома захтевну улогу имале су и две Радине тетке-тантике, у тумачењу вишеструко надарене Зорице Јурковић и првакиње Српског народног позоришта из Новог Сада Лидије Стевановић, које су морале да своје улоге граде на сасвим нов начин, свесне да се публика још увек сећа оригиналног заједничког наступа Драгомира Дујмова и покојног Ђуре Чолића, који су изазивали буру смеха у женским костимима. Први пут са екипом Српског позоришта наступила је и Бечејка, стална чланица позоришта Тураи из Пеште, Лаура Тополчањи, као Радина мајка. У комаду се појављују још и: Митар Кркељић као „унпрофорац" и Дејан Дујмов као поштар, који заједно са Јованом Вечић, Моником Тот, Аном Штурц, Кристином Борбељ, Марком Русом и Вилмошем Вађоцким наступају и у плесним нумерама, које су мамиле аплаузе гледалаца.

Оркестар су чинили: Милан Рус, Габор Леђел и Михаљ Ђерђ, за технику је био задужен Богдан Сабо, за декор Тибор Прагаи, а кореографију је урадила Моника Тот. Припрему и извођење представе, марљивим и неуморним радом помогли су и стари пријатељи и дугогодишњи сарадници позоришта, Милена и Ратко Краљевић.

Манфестацију Дани позоришта и културе у Ловри заједнички организују Српско позориште у Мађарској и село Ловра.

"Наша манифестација ушла је у другу деценију посотојања и на то смо врло поносни. Летња позорница овде у Ловри привлачи публику и право је место за овакве комаде, попут прошлогодишње оперете Кнегиња чардаша и овогодишње Сомборске руже, јер се ради о отовреној сцени и публика је жељна смеха, музике и добре забаве. Најважније је увек унапред обезбедити средства, што смо учинили. Наравно, конкурисаћемо за овај програм и следеће године. У договору са првим човеком Српског позоришта, Миланом Русом, без кога организација и извођење овако боготог и садржајног програма не би било могуће, наша манифестација успева да привуче велики број љубитеља позоришта и културе, а Ловрани је увек очекују са нестрпљењем", рекао је Љубомир Алексов, представник Срба у Мађарском паламенту, иницијатор феситвала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво