Немачки Дуден кориговао дефиницију "усташе"

Тачно једну недељу након што је 28. јун послао петицију Дудену, водећем немачком речнику, да промени своју дефиницију речи "усташа" од "борци за слободу" у "геноцидне фашисте", Дуден је реаговао и направио промену!

Онлајн издање речника већ је кориговано да садржи нову дефиницију. Организација 28. јун добила је имејл од Дудена (Duden) у ком су навели да ће будућа, штампана издања такође садржати нову дефиницију.

Додатно, Дуден се извинио свима који су искусили ратне злочине усташког режима за време Другог светског рата и њиховог тероризма између седамдесетих и деведесетих година прошлог века.

Организација 28. јун захваљује српској Амбасади у Немачкој, амбасадорки Љиљани Никшић начелници Одељења за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме у Министарству спољних послова Републике Србије, Вукману Кривокући помоћнику директора Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, и партнерима у израелској организацији StandWithUs за њихов допринос успеху ове иницијативе.

У саопштењу организације 28. јун каже се још:

„Уз наше хуманитарне делатности, ми такође водимо организацију за дијаспору која се активно бори против анти-српске кампање у светским медијима. Успешно смо водили глобалну кампању #NoKosovoUnesco 2015. године. Наш рад у овој области видљив је још од 2011. године када смо били заслужни да америчка телевизијска водитељка Челзи Лејтли изгуби своје спонзоре због ксенофобичних изјава против Срба".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво