Посланик бечке скупштине у парламенту Србије 

Проф. др Љубиша Стојимировић, Миодраг Линта и Александар Чотрић разговарали су у Народној скупштини Републике Србије са послаником Скупштине покрајине и града Беча Немањом Дамњановићем.

Посланик Слободарске партије Аустрије (ФПО) у скупштини Беча Немања Дамњановић разговарао је у Београду са посланицима Народне скупштине Србије о даљем унапређењу односа две земље, са посебним освртом на дијаспору. 

Дамњановић је постао посланик октобра 2015. године и први је Србин у историји Републике Аустрије који је изабран у њено законодавно тело.

У Аустрији живи око 300 хиљада људи српског порекла, а у Бечу више од 150 хиљада.

- Србија жели да допринесењиховој интеграцији у аустријско друштво, уз очување идентитета кроз свестране везе с матичном земљом у области образовање, културе, религије и спорта, истакли су посланици српског парламента.

Посланици Скупштине Србије - Стојимировић, Линта и Чотрић и њихов колега из Аустрије Дамњановић сагласили су се да парламентарна дипломатија може да допринесе даљем развоју политичких и економских односа између Србије и Аустрије. Договорено је да убудуће посланици два парламента редовно сарађују, посебно у оквиру парламентарних одбора и Посланичке групе пријатељства с Аустријом у Скупштини Србије.

- Аустрија је највећи страни инвеститор у нашој земљи и очекује се да ће аустријска предузећа ове године запослити додатних две хиљаде људи, као и да ће трговинска размена између Србије и Аустрије с прошлогодишњих седам стотина милиона евра бити повећана на милијарду евра, констатовано јe заједнички.

Посланик Скупштине Беча Немања Дамњановић истакао је да је Слободарска странка Аустрије, чији је посланик, против признавања једнострано проглашене независности Косова и Метохије и против санкција Европске уније Руској Федерацији.

Посланици Скупштине Србије и Скупштине Беча разматрали су аспекте избегличке кризе, закључујући да је потребно све учинити да се у региону Блиског истока и севера Африке успостави одрживи мир, како би се зауставио велики избеглички талас који се креће ка Балкану и Западној Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара