Првих пет година успешног рада

Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" Аустрија, обележило је свечаним пријемом, 2. јуна у Бечу, пет година постојања и рада. Пријему су присуствовали бројни чланови и пријатељи Друштва, припадници јавног живота, свештенство, гости из Србије и Републике Српске, привредници, добротвори и поштоваоци "Просвјете".

Поред дипломатских представника Србије и Босне и Херцеговине и представника Републике Српске у Аустрији, Младена Филиповића, прослави су присуствовали и бројни представници других удружења као и привредници и културни радници, попут пијанисткиње Наташе Вељковић, професорке на Институту за Славистику Гордане Илић Марковић и многи други.

Скуп су поздравили амбасадор Србије у Аустрији, Перо Јанковић и изасланик Владике аустријско-швајцарског Андреја, отац Славиша Божић, који је пренео поздраве, благослове и добре жеље Епископа Андреја. Амбасадор Јанковић је честитао председнику, управи и члановима СПКД Просвјета на импресивним резултатима и пожелео пуно успеха у даљем раду.

- Без новогодишњих концерата, духовних разговора, књижевних вечери, бројних академских програма које организује Просвјета као и школе ћирирлице и дечјег хора, културни живот у Бечу би био свакако сиромашнији него што јесте, поручио је амбасадор.

- Досадашњи рад и труд како председништва тако и чланова Просвјете у Бечу, граду који је био и остао од изузетног значаја за српску науку уметност и образовање, послужиће временом, у то сам дубоко убеђен, као инспирација и узор другим организацијама и ентузијастима да Беч остане град у коме се поред немачког највише говори српски језик, додао је амбасадор Јанковић.

- Сви знамо и сви смо свесни тога шта Просвјета значи за нас Србе у Бечу. Иако је то пет година од како постоји, те године су богате а верујем да ће још много тога да се уради у будућем периоду, поручио је свештеник Божић и пожелео успешан даљи рад у име епархије аустријско швајцарске и Владике Андреја.

Посебни гости из Србије били су председник одбора Просвјете у Београду, , проф. др Миломир Мучибабић и секретар Дејан Мастиловић. Мучибабић је истакао да је одбор Просвјете у Бечу постигао импресивне резултате за својих пет година постојања и да служи за пример другима и пожелео благородне и просперитетне наредне деценије. Такође су били присутни и гости из Републике Српске, из одбора Просвјете из Приједора.

Председник СПКД Просвјета професор Срђан Мијалковић се захвалио Српској православној цркви и бројним српским институцијама на подршци, као и свим члановима и пријатељима који су свих ових година инвестирали своје срце, душу и идеје у рад овог Друштва.

Мијалковић је захвалио и Главном одбору Просвјете на честиткама, прочитао поздравна писма која су послали познати српски књижевници Александар Гаталица и Владимир Пиштало и најавио да ће на јесен бити објављен зборник радова пријатеља и досадашњих гостију Просвјете, посвећен петогодишњици рада.

Прочитано је и писмо одбора за дијаспору Скупштине Републике Србије у коме се истиче да ће Скупштина наставити да сарађује са Просвјетом јер је то у најдубљем интересу наших људи како у Србији тако и у Аустрији и целокупном српском расејању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара