Историја се не сме негирати

У Њујорку је, 8. маја одржан помен жртвама Јасеновца и 15. конференција о том логору смрти у Независној Држави Хрватској.

После полагања венаца на Меморијал Холокауста у Њујорку, у хотелу Пенсилванија, на конференцији су говорили преживели логораши, чланови њихових породица, а истакнути историчари, представљали су истраживачке радове о злочинима и жртвама Јасеновца.

„Ово је борба за правду и истину, наш дуг пред хиљадама и милионима жртава холокауста, које су мучене и убијене у нацистичким логорима и у Јасеновцу. Та борба је данас још важнија, јер су снажни покушаји да се негира и другачије прикаже оно што се догађало. Зато је на нама као историчарима, обавеза да документујемо злочине, јер ако оставимо празнине, попуниће је злонамерни, а то не сме да се деси", каже Гидеон Греиф, израелски историчар Холокауста.

Окупљање је била прилика да се састану родбина логораша Јасеновца и других жртава усташких злочина, укључујући и представника угледне јеврејске породице које је било најмлађе дете које је преживело усташке логоре.

„Има много порицања онога што се десило, и то је један од разлога што сам сматрао да морам да будем присутан, јер нас порицање никуда не води. Ако негирамо историју, сигурно ћемо поновити грешке. На жалост, видим да данас у свету има много холокауста о којима нико не говори, у Руанди, на Хаитију и на Косову. Ми који смо прошли кроз холокауст имамо обавезу да о томе говоримо, а то јесу холокаусти, ратови за истребљење читавих народа", каже Давид Алкалај, најмлађи преживели из усташког Холокауста. 

Представници Републике Српске рекли су да лекције историје нису научене и да се после нових ратова жртве често раздвајају по националности и једне поштују више од других.

„Имамо прилику да овако значајном скупу, угледним људима из области историје, социологије и медија укажемо да су и Срби биле жртве у рату", каже Милорад Којић из владе Републике Српске.

Поред оснивача Института за Јасеновац професора Берија Летучија, конференцију су подржали Министраства правде и спољних послова Републике Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се