25 година РТС САТ - да вам Србија буде ближе!

Тог 14. маја 1991. национална телевизија постала је транснационална и трансконтинентална.

Почетак сателитског емитовања програма Радио Телевизије Србије, тада Радио Телевизије Београд, представљало је револуцију, технничко - технолошку прекретницу у историји Националног сервиса Србије.

Припреме за покретање Сателитског програма биле су у надлежности тадашњег Одељења за развој сателитске и кабловске телевизије ТВБ.

Уз пуну подршку техничког сектора РТБ, тадашњег техничког директора Велимира Жугића и инжењера Тихомира Дивјака, руководилац овог одељења Јакша Шћекић и уредник Слободан Буквић предводили су тим од 15-ак људи који су бринули о садржају и емитовању Сателитског програма.

На самом почетку програм је био емитован за подручје Европе и Северне Америке.

1993. године прекинуто је емитовање преко Атлантика...

У бурном периоду деведесетих година 20. века, судбину српског народа делио је и Сателитски програм. У Нато агресији на нашу земљу, угашени су животи шеснаесторо колега, уништене виталне техничке тачке РТС-а....

Информације и слику са ових простора Сателитски програм престао је да шаље у свет 16. маја 1999. када је скупштина Еутелсата донела одлуку о суспензији емитовања програма РТС-а.

За мање од годину дана емитовање је обновљено.

Нови миленијум донео је значајне садржајне и техничке помаке у емитовању РТС САТ.

Сателитски програм се обликовао према захтевима и потребама српске дијаспоре у свету, ослушкујући пре свега нове генерације, потомке српских исељеника који су, иако далеко жудели да остану на вези са матицом.

21. век и дигитализација донели су нове платформе дистрибуције програма. Осим кроз сателитско емитовање РТС САТ је данас доступан и путем интернета, ИПТВ и кабловског система.

Емисије Сателитског програма

Сателитски програм РТС-а је на почетку, по својој функцији испратио Програм за иностранство покренут далеке 1977.

Током четврт века РТС САТ био је мост, веза Србије са сваким делом света у коме има наших људи. Мост је био и најдуговечнија емисија Програма за иностранство. Прво издање емитовано је 8. маја 1992.

Мост је гостовао широм света, а са терена су извештавали професионалци, занатски зналци, изузетне колеге новинари и сниматељи.

Сателитски програм РТС-а данас има 24-часовни програм који је прилагођен временским зонама. Шема комбинује најбоље садржаје свих редакција Радио Телевизије Србије.

Програм за дијаспору посебно производи емисије које темама и садржајем одговарају потребама, жељама и захтевима вишемилионске српске дијаспоре.

Србија на вези, уз мање измене, на програму је већ 11 година. Постала је својеврсни заштитни знак редакције Програма за дијаспору. Сваког радног дана обраћа се Србима на свим меридијанима, извештава о активностима српске заједнице од Перуа до Аустралије.

Медијска мрежа српске дијаспоре омогућила је да се на сателитској фреквенцији РТС-а виде продукцијске куће из расејања.

За сва времена је изузетан документаристички и музички времеплов. ТВ минијатуре и Наши сусрети годинама уназад обогаћују архиву РТС-а.

Кроз све наше емисије прошао је импозантан број личности које су својим делом и резултатима подигле углед Србије у свету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се