Спортско поподне ученика допунске школе и младих шахиста

У ери технике, нажалост, често заборављамо на то колико физичка активност утиче на правилан раст и развој детета, као и на бољи успех у школи. Водећи се овом констатацијом, учитељица Допунске школе на српском језику из Базела, Весна Нинић, организовала је спортско поподне са ученицима који похађају наставу на српском језику.

Деца су имала прилику да науче како су се некада играле њихове баке и деке, и активно учествовали у играма Труле кобиле, Надвлачење конопца, Између једне или две ватре, Трка у џаковима и друге, сазнајемо од учитељице Весне Нинић.

Спортске активности одржане са групама ученика који наставу похађају у школи Brunnmatt, Wasgenring i Langi (Pratteln). И наравно, тога дана сви ученици су били победници!

"Важан сегмент ових спортских активности био је и шах. У сарадњи са српским шаховским клубом Сораб из Базела и Жељком Кнежевићем, који га води, организовали смо турнире у шаху. Овим активностима желели смо код ученика да подстакнемо жељу да се укључе у ову важну умно-спортску активност и да тиме покажемо колко шах утиче на концентрацију, пажњу, а врменом и на бољи успех у школи", каже учитељица Весна Нинић.

Шах може да унапреди концентрацију, пажњу и способност решавања проблема, истиче Жељко Кнежевић.

"Деца уче како да поднесу пораз, али и како да се носе у победи, а ми водимо рачуна о томе да на почетку, као и на крају сваке партије, противници један другом пруже руку у знак поштовања", каже Кнежевића.

У свим активностима деца су показала изузетно ангажовање и велико интересовање. 

Сарадња са шаховским клубом Сораб, који ове године слави 25 година постојања и рада, биће настављена и у наредном периоду, а у плану су и неки заједнички пројекти.

Према речима учитељице, у плану је да се спортске активности у наредном периоду организују најмање 2 пута у току школске године.

Резултати мини турнира у шаху:

Школа Ланги у Праттелну

Петар Попић - Милош Ђурић 1:0

Никола Петровић - Данило Стевић 1:0 (уз напомену да је Никола 8. р, а Данило 1. раз)

Кристина Попић - Марија Петровић 1:0

Школа Wасгенринг

Дамјан Марковић - Филип Глоецкнер 1:0

Никола Самарџић - Клара Цвијетић 1:1

Стефан Илић - Ивона Цвијетић 1:1

Јелена Јанковић - Милица Божиновић 0:0

Јована Јанковић - Теодора Стојановић 0:0

Леа Марковић - Сузана Спасојевић 1:1

Никола Самарџић - Бојана Коцић 0:1

Најмалађи учесници у спортским активностима били су Лука Глоецкнер (6 година) и Марко Величковић (6 година), иначе и најмлађи ученици српске школе у овој групи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара