Признање "Теодор Павловић" уредници Програма за дијаспору РТС-а Татјани Ћитић

У Српском културном центру у Будимпешти, одржано је традиционално вече Српских недељних новина, гласила српске заједнице у Мађарској, под називом "Пролећна пештанска сусретања". Уручена су традиционална признања, и то победници конкурса за најбољу кратку причу на српском језику Дајани Петровић из Бранковине, а уредници Програма за дијаспору РТС-а и канала РТС 3 др Татјани Ћитић признање "Теодор Павловић", за резултате постигнуте на пољу информисања Срба у расејању.

Манифестација је посвећена неговању сећања на Милована Видаковића, првог српског романописца и Теодора Павловића, оснивача и уредника Сербских народних новина, који је био и секретар Матице српске током њеног полувековног функционисања у Пешти.

Посетиоце догађаја коме су присуствовали бројни читаоци СНН-а, представници других медија, школских институција, универзитета, чланови и пријатељи редакције и други поклоници српске писане речи, поздравио је главни и одговорни уредник Српских недељних новина др Драган Јаковљевић, који је и водио програм. Он се захвалио свима који су својим доласком подржали напоре које кроз своје програме и акције улаже невелика редакција Српских недељних новина које, у циљу неговања традиције сећања. Потом је укратко подсетио на двојицу стваралаца који су, сваки у својој области стварања, оставили снажан печат на српску културу и писменост почетком деветнаестог века у тадашњој Угарској. Др Јаковљевић се осврнуо и на актуелни тренутак српског недељника у Мађарској, који данас баштини традицију коју је започео Теодор Павловић.

У програму је учествовао и новинар Предраг Мандић, члан редакције српског недељника, који је посетиоцима изнео своја занимљива искуства, стечена током дугогодишњег рада у СНН-у и укратко представио друштвену и културну сцену југа Мађарске, где иначе живи и одакле извештава.

О животном путу, стваралаштву и значају дела Милована Видаковића и Теодора Павловића говорио је књижевник и гимназијски професор Драгомир Дујмов, који у СНН-у уређује рубрику за децу и младе, односно област школства. Он је при том изнео низ занимљивих и до сада мало познатих детаља везаних не само за двојицу стваралаца, већ и за ширу друштвену климу која је у њихово време владала међу српским интелектуалцима у Пешти.

На манифестацији Пролећна пештанска сусретања уручена су традиционална признања Српских недељних новина. Победници конкурса за најбољу кратку причу на српском језику Дајани Петровић из Бранковине код Ваљева уручена је награда Милован Видаковић, а уредници Програма за дијаспору РТС-а и канала РТС-3 др Татјани Ћитић, признање Теодор Павловић, за резултате постигнуте на пољу информисања Срба у расејању.

Специјална гошћа вечери, позната књижевница Весна Капор, одржала је веома надахнуту беседу и указала на значај акција које воде Српске недељне новине, а затим представила део свог новијег стваралаштва. У програму су учествовали и интерпретаторка етно песама из Мађарске Бранка Башић и дуо Лира поетика, који такође негује духовну музику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се