Конференција о Јасеновцу у Њујорку

У Њујорку ће се 8. маја одржати петнаеста Конференција о Јасеновцу у организацији Института за Јасеновац, чији је оснивач и директор проф. државног Универзитета у Њујорку Бери Литучи, истакнути члан српске академске дијаспоре.

Подршка Конференцији о Јасеновцу, као подршка сећању на страдале у Другом светском рату започета је у новембру 2015. године, јављају организатори скупа.

Подржана је и промоција књига о страдању Срба и то: Јасеновац и Холокауст у Југославији - анализа и сведочења преживелих, аутора проф. Бери Литучија и књига Наша исповијест - жене жртве рата из Републике Српске 1992-1995, коју је припремиo Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица (РЦИРЗ) у сарадњи са Удружењем жена жртава рата.

Конференција се одржава у хотелу Пенсилванија у Њујорку, недалеко од зграде УН. Пре Конференције, предвиђено је полагање венца у парку Холокауста у Њујорку на спомен камен Јасеновац, коме ће присуствовати и амбасадор Републике Србије у Америци Ђерђ Матковић.

Првог дана Конференције, 8. маја, специјални гост биће проф. др Гидеон Грајф, експерт израелске Владе о Холокаусту и трочлана делегација Републике Српске, Божица Рајлић, председник Удружења жена жртава рата ради презентације књиге сведочанстава жена жртава рата које су приредили А. Врањеш и Б. Миодраговић. Делегацију прати и директор републичког Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић који ће  презентовати књигу Наша исповест -жене жртве рата. Учесници Конференције су и Јулија Кош аутор књига о Јасеновцу из Загреба, Бил Дуна, представник Рома и члан управе Музеја Холокауста из Вашингтона, командант Аденреле Шинаба - Нигерија и други.

Деветог маја, на Дан победе над фашизмом, одржаће се промоција књиге о Јасеновцу у УН коју ће представити проф. др Гидеон Грајф, а одржаће и Јавни час на Колумбија универзитету.

Министарство спољних послова, Министарство правде, Управа за верске заједнице подржали су одржавање Конференције о Јасеновцу у организацији Института за Јасеновац (Jasenovac Research Institute).  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије