На челу Удружења књижевника "Десанка Максимовић" песник Милић Радевић

После тридесет година први пут је на челу српско-канадског Удружења књижевника "Десанка Максимовић" један мушкарац. Изборна Скупштина одржана је 27. марта, а песник Милић Радевић изабран је за новог председника. У управу Удружења изабрани су Татјана Црњански, Ђорђо Васић, Драгана Живић-Ивић, Гордана Лаковић, Душица Ивановић и Зорица Мишић.

Дугогодишња председница и оснивач Удружења, Катарина Костић, задовољна је због смене генерација, а она и неколицина старијих чланова, попут романописца Бранка Бубала, остају у Савету да знањем, искуством и контактима помогну младу, образовану и српском језику посвећену управу, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Бранка Дикановић.

Катарина Костић је једна од ретких која се сећа радости и суза када је седамдесетих година, на позив удружења жена, Десанка Максимовић дошла у Канаду. Позната песникиња гостовала је на катедрама за славистику и канадским библиотекама али је тражила, каже Катарина, да се сусреће са нашим људима, песницима и писцима.

"Десанка је понела наше радове за Београд са обећањем да ће се заузети за објављивање" , сећа се Катарина Костић.

Шта је обећала, Десанка је испунила па је у издању крушевачке Багдале, 1980. изашао зборник исељеничке поезије под насловом Домовино, ноћас сам те сањао.

Ово Удружење је на оснивању, а на захтев ресорног канадског министарства, добило потписану дозволу Десанке Максимовић да Удружење понесе њено име за живота. На стогодишњицу рођења познате песникиње ово удружење је објавило анталогију стваралаштва писаца из Канаде и Америке Чуј, рећи ћу ти твоју тајну, а издање су помогли Српска национална академија из Торонта и Матица исељеника Србије.

Све до 1991. године ово удружење је било југословенско, а од тада до данас српско. Прави процват у раду догодио се после 1993. године када је у Канаду стигао велики број младих и образованих људи - инжињера, лектора, писаца, драмских уметника...

Бројни писци из Србије долазили су им у госте. Међу њима и Стеван Раичковић, Мија Павловић, Мирослав Антић, Славко Вукосављевић, Миодраг Булатовић, Матија Бећковић, Рајко Ного....

Удужење књижевника Десанка Максимовић из Торонта је секција Удружења књижевника Србије и месечно организује промоције две-три књиге својих чланова из Канаде и Америке.

Тако је недавно представљена и књига песама новоизабраног председника, Милића Радевића, Дани који се не броје и то на српском и енглеском језику.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво