Филмови из Србије у Барселони

У Каталонској кинотеци у Барселони од 1. до 8. априла биће одржан програм "Млади филм у бившој Југославији", у оквиру кога ће бити приказано осам остварења из Србије.

На програму ће бити краткометражни филмови Дремано око (2003) и Наше ће сјени... (2014) Владимира Перишића, Даљине (2014) Јелене Максимовић и Ивана Салатића, Абдул & Хамза(2015) Марка Грбе Синга, документарни филмови Кућа (1996) Андријане Стојковић, Флотел Еуропа (2015) Владимира Томића, Не не (2008) Данета Комљена, као и дугометражни играни филм Тилва рош (2010) Николе Лежаића.

Поред српских филмова, у оквиру поменутог циклуса биће приказани филмови из Хрватске, Словеније, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Филмови који чине овај програм дела су младих аутора који су почели да стварају после рата у бившој Југославији деведесетих година прошлог века у жељи да се изразе слободно и да истражују филмски језик, далеко од правила која намећу тржиште и филмска индустрија.

Раштркани по новим државама насталим након распада СФРЈ, аутори ових филмова окупљени су под једном истом заставом - "магичном заставом слике у покрету", објаснио је селектор програма, српски редитељ Стефан Иванчић.

Други селектор је сспански филмски критичар Микел Марти Фрешас.

Након Барселоне, планирано је да се програм Млади филм у бившој Југославији прикаже у другим градовима Европе и Јужне Америке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво