Рок 2. април за пријаву гласања у иностранству

Срби у расејању могу до 2. априла да се пријаве дипломатско-конзуларном представништву у земљи у којој се налазе, да би добили право да буду уписани у бирачки списак и гласају на предстојећим парламентарним изборима. О детаљима гласања за РТС говори државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Владе Републике Србије Иван Бошњак.

„Наши грађани који су на привременом или сталном боравку у иностранству, имају могућност да гласају на предстојећим изборима, с тим што је потребно да до 2. априла, односно 5 дана пре закључења бирачког списка, обавесте дипломатско-конзуларно представништво да ће гласати на предстојећим републичким изборима у иностранству.

Након овога, покреће се процедура које значи да ће се према последњем месту боравишта, из јединица локалне самоуправе где је појединац, односно наш грађанин уписан у Јединствени бирачки списак добити одговарајући извод где се неће појавити у изводу на дан гласања у својој општини већ ће то моћи да обави у дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије у земљи у којој ће се налазити у време одржавања избора.

Ова могућност отворена је и за потомке. Људи који имају боравиште и пребивалиште у иностранству али су имали последње борвалиште имали у Републици Србији, односно, по аутоматизму ће и њихови потомци имати могућност да добију извод из бирачког списка из јединица локалне самоуправе.

Да би грађанин проверио да ли је уписан у Јединствени бирачки списак довољно је да посети интернет сајт Министарства државне управе и локалне самуправе, www.mduls.gov.rs, где се на посебном банеру, у горњем десном углу може отворити следећа страна, и где се уношењем јединственог матичног броја проверава да ли је и где уписан у бирачки списак, односно на ком бирачком месту има право у земљи да гласа. На основу овога, уколико овај упис постоји, након тога се може обратити дипломатско конзуларном представништву и извршити процедуру која је неопходна да е обави пре могућности гласања у иностранству", каже за РТС Иван Бошњак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво