Чај од шљива

Књига есеја "Чај од шљива" Лазара Џамића са поднасловом "О Србима, Енглезима и фантазији емиграције", обогаћена илустрацијама Александра Зографа, представљена је недавно у Београду.

О књизи су говорили стрип-аутор Александар Зограф, писац Славољуб Станковић и аутор Лазар Џамић, који је за ову прилику стигао из Лондона, где живи седамнаест година, пише у саопштењу Издавачке кућа Лагуна.

Аутор себе сматра пре свега новинарем иако је професионално окренут комуникацији и маркетингу.

Као консултант за маркетинг написао је бројне професионалне чланке о дигиталној и аналогној комуникацији као и седам књига на разне теме, укључујући књигу Цвјећарница у кући цвећа, културне студије о феномену југословенског успеха италијанског стрипа Алан Форд.

У Лондону је остварио успешну каријеру стратега у неколико огласних агенција и члан је Гугловог креативног тима ЗОО. Предаје дигитални маркетинг на Факултету за медије и комуникације у Београду.

Присећајући се 24. марта 1999. године када је почело бомбардовање у Србији, Џамић је испричао како му се супруга „извукла" из Београда последњим аутобусом за Будимпешту, да би стигла до њега у Лондон.

Када је приметио различитости између Срба и Енглеза, дошао је до закључка да различитост има две екстремне форме и да ниједна није тачна: есенцијална - која се базира на премиси да су сви припадници једног народа исти, и друга - тотално релативизовање да су сви људи на свету исти.

Како је казао Џамић, објективним посматрањем запажају се разлике између срспког и енглеског менталитета, а управо о тим разликама писао је у књизи Чај од шљива.

Књига је написана веома духовито и без патетике којој су склони емигранти када пишу о домовини и средини у којој сада живе. Џамић је признао да њему смета патетика када се говори о различитости и да је он срећан што може да истражује средину која га окружује.

Пошто је открио да су се Џамић и он први пут срели очи у очи те вечери јер су све време комуницирали преко интернета, наш прослављени стрип-цртач Саша Зограф је казао да је и њега интригирала тема другости. Он је казао да је прихватио понуду Џамића да нацрта илустрације за књигу тек када је добио одрешене руке да црта шта жели, а не да илуструје текст. Илустрације у књизи су Зографова лична виђења другости.

Станковић је истакао да је Џамић одувек по свом обазовању, ставу, односу према свету, укупним вредностима, био Енглез међу нама, а да би живећи у Лондону током година спознао шта је то што га чини Србином. Такође је истакао да је Чај од шљива филозофско промишљање о различитости уопште кроз духовито, цинично, маштовито, проницљиво тумачење социо-културних разлика између Срба и Енглеза.

У предговору књиге аутор пише да је ова књига својеврсно „љубавно писмо обема земљама, јер га је свака научила неким важним стварима и фундаментално га је обликовала".

„Коначно, нешто што ова књига није - није трактат о остајању у Србији, антимиграцијски памфлет и пропагандни оглас за мирење са постојећим стањем", рекао је Џамић.

Његов је став да свако треба да барем део свог живота проведе изван Србије као нужни тренинг за цивилизацијску флексибилност и културну и пословну писменост, „али са ушима и очима отвореним за реалност и суптилније нијансе два наратива".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво