У Бечу обележен Дан сећања на жртве НАТО-а у Србији

Дан сећања на жртве НАТО-а у нашој земљи обележен је и у Бечу окупљањем грађана, који су се ту окупљали и тада током свих 78 дана бомбардовања Србије те 1999.

Синоћњи скуп на централном градском тргу Штефансплац је почео минутом ћутања, а грађанима су дељењи вишејезични леци са исцртаном метом која је, иначе, била симбол протеста против НАТО агресије на Србију.

На лецима су испине поруке:Од Србије до Сирије, Злочин који је прошао некажњено..., а на бини су били постављени црни балони као симболи НАТО бомби.

Председник Српско аустријског покрета солидарности Лазар Билановић је рекао да је НАТО бомбардовање пре 17 година било терористички акт за који нико није одговарао.

"Ирак, Авганистан, Либија, Сирија, Украјина у свим овим земљама имамо познату ситуацију коју је створио нови светски поредак доносећи своју демократију", поручио је он.

Аустријски публициста Вилхелм Лангталер, председник Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) у Швехату Давид Штокингер, који су заједно са Србима протестовали пре 17 година, истакли су да током “тих 78 дана није вођен само рат против једне суверене земље, већ се радило и о економском рату, додавши да је НАТО ушао у једну земљу и отео Косово.

Скупу сећања на жртве НАТО бомбардовања присуствовали су и посланик Слободарске партије Аустрије (ФПО) Немања Дамњановић, као и амбасадор Србије Перо Јанковић.

Срби и њихови прјатељи од 24. марта 1999. демонстрирали су сваки дан у центру Беча протестујући против НАТО агресије, а окупљање на дан почетка бомбардовања наставили су сваке године како би се одржало сећање на овај злочин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво