Неотуђена учитељица у туђини

Бечкој публици је представљено књижевно и педагошко стваралаштво проф. Светлане Матић.

Професор Татјана Адамовић је присутне обавестила о богатој радној биографији Светлане Матић, напомињујући њене досадашње заслуге на пољу педагошког, културног и књижевног деловања, како у Србији, тачније у Београду, тако и у главном граду алпске престонице.

О објављеним књигама, међу којима су: Буквар Наш језик, Наставни листови за наставу на матерњем језику, Дечји бисери, Игра, О љубави с љубављу и Крштење у настави православне веронауке, говорио је професор Срђан Мијалковић, председник СПКД Просвјета у Аустрији.

Он је овом приликом истакао да је ауторка, препознатљива по првом Буквару који је намењен српској деци и учењу српског језика у дијаспори, а објављен је 2010. године у издању Просветног прегледа у Београду. То је први уџбеник такве врсте, заједно са приручником Наставни листовима за наставу на матерњем језику, који се користи у многим земљама Европе и служи као полазна основа за изучавање српског језика ван матице Србије.

Осим уџбеничке литературе и објављене књиге на немачком језику Крштење у настави православне веронауке у издању немачке издавачке куће Akademiker Verlag 2015. године, која представља редак примерак истраживачког научног рада и литературе о православљу, на немачком говорном подручју, а уједно и њен дипломски рад на Вишој педагошко-теолошкој школи у Штребесдорфу поред Беча, ауторка је објавила и књигу Дечји бисери.

Књига представља дечје исказе о различитим темама као што су љубав, школа, породица, комшилук, медији, политика, а настала је након 17 година упорног и истрајног прикупљања најинтеренсантнијих дечјих размишљања, која нама педагозима и родитељима треба да послуже као путоказ у васпитавању и образовању младих покољења.

Говорећи о књизи Игра, истакао је и цитирао Добрицу Ерића, рецензента књиге, који је између осталог рекао да је Светлана Матић једна од оних наших неотуђених учитељица у туђини, које чувају свој завичај у души и поједине делиће тог драгоцења уплићу у празничне венчиће својих песама као цветове невена и смиља и босиља, који им миришу на детињство и рану младост и разгаљују им печалбарски живот и сету.

Мијалковић је нагласио да је књига О љубави с љубављу у издању чачанске Пчелице, посебно вредна, јер су је писала два реномирана аутора, попут Александра Чотрића и Светлане Матић, а представља дечје исказе и афоризме о најтананијем људском осећању, о љубави. Књига је представљена у многим државама Европе, и у матици Србији.

Истаквши да је Матићева врло успешна и ангажована у СПКД Просвјета, од самог оснивања, нагласио је да је она и један од идејних твораца Просвјетине школе српског језика у Бечу која већ две године успешно функционише уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, заједно са Српском православном црквом у Аустрији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара