Изостала подршка из матице

На истеку 2015, када се навршава деценија од формирања Културно информативног центра Срба у Македонији Спона, нема разлога за слављеничко обележавање овог јубилеја. Због беспарице, издавање часописа "Слово", после 48. броја, је прекинуто, а одржавање факултативне наставе на српском језику у Скопљу и Речици је доведено у питање.

У условима већ хронично „укалкулисаних" и додатно наметнутих тешкоћа и отворених домаћих и (не)очекиваних опструкција из матице у раду српског центра, свеукупно програмско деловање, у низу области видљиво је у ажурираном садржају једине одржане информативне понуде на српском језику у Македонији на Порталу асоцијације srbi.org.mk.

Свеобухватна активност српског центра Спона од самог оснивања осликана је доследним информативним регистровањем догађаја, манифестација, приредби, радионица, презентација, изложби, књижевних сусрета...вечери, учинка у свим областима по рубрикама Портала који је покренут одмах по званичном регистровању асоцијације.

Паралелно са тим, за читаоце и кориснике информативне понуде Споне који нису могли да користе интернет презентацију, посебно у унутрашњости Македоније, бесплатно је достављан часопис Слово.

У читавој години јубилеја, деловање српског Центра, поред наслеђених хроничних недаћа, било је додатно оптерећено читавим низом непланираних тешкоћа насталих директним ускраћивањем било какве, макар и симболичне финансијске подршке из Србије како у основној сфери информисања тако и поткрепе одрживости процеса факултативне наставе на српском језику у овој земљи. Одрживост свеобухватне информативне понуде на српском језику у Македонији, преко јединог портала на матерњем језику Спона и часописа Слово, грубим „превидом" угрожена је багателисањем валидности пројекта за ову годину на конкурсу за суфинансирајућу подршку ресорног Министарства културе и информисања Србије.

Чак и симболична суфинансирајућа подршка из поменутог ресора за Спону, као својеврсна „честитка", изостала је први пут у години јубилеја, за разлику од редовне, какве-такве подршке свих претходних девет година за исте чак и ограниченије активности од садашњих проширених садржаја. У условима потпуне беспарице, зато је издавање часописа Слово, после 48. броја, издатог тачно пре годину дана до даљњег остаје - замрзнуто.

Имајући у виду чињеницу да Спона за своје деловање из било које области и широкој лепези активности од институција Македоније у протеклој деценији никада није имала финансијску подршку, изостанком потпоре и из матице, конкретно из Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, при Министарству спољних послова Србије, после четири године принудно ће бити прекинут и процес одржавања факултативне наставе на српском језику у Скопљу и пограничном селу Речица код Куманова на северу земље. Тако је из Србије изостала подршка за српски језик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво