Скулптура "Крешчендо" Љиљане Оташевић украсиће Барлингтон

Уметница српског порекла Љиљана Оташевић победила је на конкурсу за скулптуру која ће трајно бити изложена на јавном простору у ширем региону Торонта у септембру 2016. године.

Необична скулптура великих димензија (4,5 x 4,5 x 1,5 метара), названа Крешчендо, украшаваће и представљати све просперитетнији и урбанији део града Барлингтона који је проглашен најбољим канадским градом средње величине.

У образложењу жирија истиче се да "награђено решење најбоље одражава циљ пројекта и представља високо видљиво и гостољубиво обележје, оријентир који ће привлачити пролазнике и бити природно место окупљања".

Љиљана Оташевић је за агенцију Бета казала да је формом, изгледом, материјалом и називом скулптуре желела да обједини оно што је историјски значајно за развој краја у коме ће скулптура бити постављена, али и за динамичну садашњост и изгледну будућност.

"Мој рад оваплоћује историјску везу подручја са језером, превозом добара воденим путем, али и културну надградњу, нарочито музичке догадјаје. Скулптура има облик таласа који се подиже, а у складу с тим је и назив Крешчендо. Тим појмом се описује пораст интензитета, а у музици означава прелаз од тихог ка све гласнијем, до најјачег. То је и метафора за све интензивнији урбани развој тог дела града", објаснила је вајарка Оташевић.

Вредност пројекта Крешчендо је 50.000 долара, скулптура ће бити израђена од нерђајућег челика високе политуре, изузетно отпорног на, у Канади честе па и екстремне атмосферске промене.

Обреновчанка Љиљана Оташевић магистрирала је сликарство на Факултету ликовне уметности у Београдуу класи професора Зорана Павловића 1992, а две године доцније преселила се у Торонто.

Премда по образовању сликарка, Оташевић се превасходно креативно изражава као вајарка и ауторка инсталација. Притом користи различите материјале укључујући челик и циглу, а тематски и амбијентално опредељена је за очувању животне средине.

Излагала је у Канади, САД и на Блиском истоку. Ради и као уметнички директор, дизајнер ентеријера и кустос. У мају ове године била је један од аутора фотографија, организатор и кустос канадске поставке изложбе фотографија и видео инсталација Удављени град о поплавама у Србији 2014. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво