Српски привредници у Мађарској оснивају удружење

У просторијама Амбасаде Републике Србије у Будимпешти, одржана је конститутивна седница Иницајативног одбора, чиме су отпочеле припреме за оснивање Удружења српских привредника у Мађарској (УСПМ). Седници су присуствовали чланови иницијативног одбора Миодраг Рађеновић, Биљана Милошевић, Роксандра Рабинович, Ирена Барањи и Слободан Матовић, као и Ото Кишмартон, министар саветник у Амбасади Србије.

Господин Кишмартон је присутнима скренуо пажњу на разлоге за покретање ове иницијативе и поступак који треба спровести ради оснивања Удружења српских привредника у Мађарској.

Нагласио је да ће у оснивању и раду УСПМ-а привредници имати пуну подршку Привредне коморе Србије и амбасаде у Будимпешти. Према његовим речима, потребно је окупљање и умрежавање српских пословних људи и пријатеља Србије који живе и раде у Мађарској, повезивање са привредним коморама у двема земљама и Републици Српској, утврђивање и спровођење конкретних облика пословне сарадње фирми и предузетника из матице и дијаспоре. Као важне задатке истакао је и припрему програма економске сарадње предузећа из дијаспоре и матице и праћење њихове реализације, организовање пословних сусрета и промоција и размену економских информација између предузећа у Србији, региону и дијаспори.

Након разговора на ове теме, на састанку су изабрани председник и чланови Иницијативног одбора за оснивање Удружења српских привредника у Мађарској. За председника је изабрана Ирена Барањи, директор фирме Имаба КФТ из Будимпеште.

Чланови Иницијативног одбора су договорили да се најпре упути позивно писмо једном броју привредника из свих региона Мађарске, како би се почетком наредне године проверило да ли ова иницијатива има подршку довољног броја потнцијално заинтересованих, за наставак активности. Уколико се покаже да интресовање и подршка постоје, приступиће се конституисању Оснивачког одбора, који ће припремити листу оснивача удружења, предлог статута, као и предлог кандидата за састав органа удружења, а потом ће бити заказана и оснивачка скупштина.

Иницијативни одбор позива све привреднике који желе да постану оснивачи или чланови Удружења српских привредника у Мађарској, да се јаве на имејл адресу: uspmoffice@gmail.com

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се