Срби у региону аутохтони народ

Саветник при Управи за дијаспору и Србе у региону Симон Ђуретић и председник Асоцијације удружења избеглица из Хрватске Милојко Будимир сложили су се да је положај Срба у региону драстично погоршан.

У Подгорици је почетком децембра одржана Конференција Срби у региону-положај и перспективе у организацији Српског националног савета (СНС) из Подгорице, који је преузео председавање са конференције која је одржана крајем јуна у Будимпешти.

Учесници конференције су били и саветник при Управи за дијаспору и Србе у региону Симон Ђуретић и председник Асоцијције удружења избеглица из Хрватске Милојко Будимир, који су се, гостујући у емисији Србија на вези, осврнули на заједничке закључке о положају српског народа у региону.

„Данас је положај Срба у региону драстично слабији. Апсолутно је недопустиво да српска нација недоживљава своја права као друге нације или бар да држава Србија уради за своје мањине, да барем положај српског народа у суседним државама буде сличан као што је нечији у Србији.

Није статус Срба у региону исти као статус дијаспоре. Дијаспора је економска категорија, а Срби у региону су аутохтони народ, и то народ који је ту рођен и стварао те државе у којима данас живи, а Србија им је матична држава. То није ништа другачије него у другим државама. Само треба повести рачуна да се национални идентитет и национална свест одржи и ојача. Државна статистика у Црној Гори каже да данас у Црној Гори Срба има око 27, 28 посто, што није тачно. Данас у Црној Гори Срба има око 50 посто, али тај квалитет тог стања не може се одразити, јер нису у медијима, језик је угрожен, црква је угрожена...дакле, положај Срба у Црној Гори је драматично погоршан. С тим, када наступају државне делегације или надлежне институције говоре како односи између Србије и Црне Горе никад није био бољи, а драматично је погоршан положај Срба у Црној Гори", ракао је Симон Ђуретић у Србији на вези.

Са ставом Симона Ђуретића, да се Србима драстично погоршао положај у региону, сложио се и Милојко Будимир.

„Прошло је већ две деценије од завршетка рата, и ми смо очекивали да ће те тензије и мржња да престану. Али, нажалост, на тој мржњи се добијају поени, што зачуђује. Пре две године Хрватска је постала чланица ЕУ и Срби који живе у Хрватској су очекивали да ће се њихов положај поправити и да ће бити примењени стандарди који вреде у тим европским земљама, али се то нажалост није десило. И ови напади у континуитету и на Станимировића, и Пуповца је оно што нас забрињава.

Ми стално истичемо наше нерешене проблеме који су присутни већ две деценије и то је тема о којој често говоримо. Стално помињемо Бечки споразум о сукцесији који је основа свих споразума и Анекс Ге где се говори о враћању свих наших права од 31. 12. 1990. Прошлог месеца у Сарајеву је одржан 4. састанак, иако је речено да ће стални мешовити комитет за сукцесију заседати сваких 6 месеци, а за ових 15 година је тек четврти. На том састанку у Сарајеву, док је наш представник говорио представница Хрвтаске је напустила скуп јер су наводно сви проблеми решени. А ми знамо да нису решена ни станарска права, ни пензије, обнова кућа тече изузетно споро, готово да је престала од када је Хрватска ушла у ЕУ, затим девизна и динарска штедња, идентификација и ексхумација посмртних остатака...сви ти проблеми су још отворени", рекао је Милојко Будимир.

Будимир најављује да ће ових дана бити упућен захтев председнику Николићу да прими представнике Конференције.

"Да га још једном подсетимо на сву сложеност, јер он председава Саветом за Србе у региону. Морам поменути да већ две године имамо Управу за дијаспору а немамо руководиоца службе. Изузетно би било важно и због Срба у региону и због дијаспоре да се та служба оспособи, да та институција делује да би ми могли да наставимо нашу активност", закључује Будимир.

На питање зашто се већ две године чека да се оформи Управа за дијаспору, Ђуретић је рекао да на то питање мора одговорити извршна власт, односно они који о томе одлучују.

"За то је одговорна држава и зато су се Срби побунили, и зато се Конференција одржава у другим државама, и зато је предлог да се састанемо са председником Републике и тражимо да функционише Савет. Председник је по закону председник Савета за Србе у региону који се није састао већ годину и по дана, једноставно не функционише држава", рекао је Симон Ђуретић.

Са гостима у студију разговарала Нада Вукелић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара