Уручена награда "Златни круг"

Светислав Недучић из града Мако у јужној Мађарској добитник је награде „Златни круг", коју му је доделио Београдски афористичарски круг, за афирмацију српске сатире у свету и Велике плакете Удружења књижевника Србије, за допринос очувању и унапређивању српске културе, језика, традиције и ћириличког писма, развијање свестраних веза са матичном земљом и повезивање српске и мађарске културе.

Два вредна признања, која су потписали председник БАК-а Александар Баљак и председник УКС-а Радомир Андрић, лауреату је уручио народни посланик у Скупштини Србије и члан Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Чотрић, на свечаности одржаној 7. новембра у Макоу.

Чотрић је истакао да је Светислав Недучић, као редовни сарадник часописа за културу, књижевност и уметност Марошвидек, који излази у граду на Моришу, заслужан за преводе и публиковање великог броја текстова у том листу, српских писаца, како класика, тако и савремених аутора.

Марошвидек је, под уредништвом Сандорне Силађи, прославио јубилеј - 15 година постојања, што је био повод да 7. новембра окупи чланове редакције, сараднике и пријатеље часописа.

Недучић превео на мађарски језик и више књига аутора из Србије, које су већ објављене, или ће се ускоро појавити пред читаоцима, те да је на тај начин омогућио мађарској јавности да се упозна са српским стваралаштвом које описује ситуацију у Србији и истовремено зближава два народа и две земље.

Захваљујући на признању, Недучић је казао да он само испуњава дуг према народу и култури из које је потекао и да му је велика жеља да између српског и мађарског народа, захваљујући уметности, буду изграђени још чвршћи мостови сарадње и пријатељства".

Недучић је рекао да се са стваралаштвом неких српских писаца, које је одлучио да преведе, упознао најпре на страницима Српских недељних новина из Будимпеште и указао је на изузетно велики значај овог недељника за информисање српске заједнице у Мађарској.

Свечаном чину прославе јубилеја часописа Марошвидек и уручењу признања Светиславу Недучићу присуствовала је председница Самоуправе Срба у Мађарској Вера Пејић Сутор, која је честитала добитнику, а обраћајући се званицама, рекла да Срби у Мађарској имају своје значајно место, да су уважени и поштовани чланови заједнице и да се Савез Срба у Мађарској превасходно ангажује на чувању српске културе, школства, традиције и језика.

Посланик српског парламента Александар Чотрић и председница ССМ-а Вера Пејић Сутор разговарали су о више тема, укључујући потребу поновног активирања Мешовите међувладине комисије Србије и Мађарске за питања мањина, почетка рада Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, у оквиру Министарства спољних послова Србије, доделе стипендија за даровите студенте из Мађарске који желе да се школују у Србији и стручног усавршавања у матичној земљи за васпитаче и наставно особље српских предшколских установа и школа из Мађарске.

Александар Чотрић, иначе, аутор књиге Љуте приче, објављене недавно на мађарском језику, у издању Самоуправе Срба у Мађарској и рецензент овог дела Драган Јаковљевић, главни уредник Српских недељних новина, позвани су да 18. децембра ове године, заједно са Светиславом Недучићем, представе ову књигу у градској библиотеци у Макоу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара