Објављена антологија за децу писаца из расејања

"Антологија савременог српског стваралаштва за децу писаца у расејању", прво дело такве врсте код нас, објављена је данас у издању "Пчелице" из Чачка, саопштило је Удружење књижевника Србије.

Антологију су приредили књижевници Александар Чотрић из Београда и Љубиша Симић из Франкфурта, а рецензенти су Слободан Станишић и Витомир Теофиловић.

У избору, на око 550 страна, налазе се песме, приче и афоризми 110 аутора из 20 земаља - Аустралија, Аустрија, БиХ, Велика Британија, Данска, Јапан, Канада, Мађарска, Македонија, Немачка, Пољска, Румунија, САД, Словенија, Француска, Хрватска, Црна Гора, Чешка, Швајцарска и Шведска.

Антологија обухвата читав век српске књижевности за децу у расејању, јер је најстарији аутор Војин Паскуловић из Румуније, рођен 1908. године, а најмлађи Станко Станковић из Немачке, рођен 2004. године.

Антологија савременог српског стваралаштва за децу писаца у расејању премијерно ће бити представљена на Сајму књига и Октобарским сусретима писаца у Франкфурту, затим на Београдском сајму књига и у Темишвару, на Мини сајму српске књиге.

Књига садржи и основне био-библиографске податке о писцима, а аутори су сврстани генерацијски, према годинама рођења.

Приређивачи су руководили искључиво естетским и уметничким критеријумима и тиме да књижевници стварају на српском језику, да су наши савременици и да живе изван Србије.

Према речима састављача, Антологија је намењена деци и младима, учитељима, наставницима и професорима српског језика и књижевности, приређивачима школских програма, уџбеника и лектире, библиотекама, књижевној критици, преводиоцима српске књижевности, уредницима књижевних часописа и листова за децу, као и ауторима будућих историја српске књижевности за децу, зборника и антологија.

"Доситеј Обрадовић, Симо Матавуљ, Јован Јовановић Змај и Петар Кочић рођени су и живели су изван тадашњих граница Србије, али су писали за децу на српском језику и сврстали се међу најзначајније српске писце. Ми смо желели да овом књигом представимо наше савременике, писце за децу, који, такође, стварају изванредна дела у расејању и нимало квалитетом не заостају за писцима у Србији", истакао је Чотрић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије