Српкиња се залаже за бољи положај жена у Африци

На Бизнис конгресу афричких жена, одржаног прошлог месеца у Јоханесбургу, учествовала је и једна Српкиња, професорка српског језика Виолета Павловић Мариновић.

"Почаствована сам што сам позвана да са 150 жена из целе Јужноафричке Републике, учествујем на овом конгресу. Позвана сам од координаторке госпође Cikizwa Dingi да као експерт присуствујем представљању стратегије социјалног и економског развоја, као и едуковања женског кадра у парламенту и компанијама", каже за Програм за дијаспору РТС-а професорка Виолета Павловић Мариновић.

Конгрес су водиле најуспешније жене у Јужној Африци, министарка социјалног развоја Батхабале Дламини, министарка одбране и војних ветерана Линдиве Сисулу, министарка - председница женске партије Сузан Шабангу, активиста и борац против насиља над женама и децом, министарка спољних послова Maite Nikoana - Mashabane (један од кључних дипломата лобиста за чланство у блок БРИКС-а) и госпођа Френе Гинвала, једна од оснивача женске партије, која је допринела ослообађању од расистичког режима и увођење демократског система у Јужној Африци.

Жене чине 52% популације Јужне Африке, а многе нису укључене у економске токове иако за то има могућности. Приоритетни циљеви, о којима се расправљало, јесу економска еманципација, комуникација, развој и иновације, као и сарадња са суседним и осталим земљама у свету, борба против насиља у породици и заштита од криминала, изједначавање женских и мушких зарада.

Једна од важних тема била је побољшање правног система који би требало да буде подјенако доступан и праведан  за све грађане без обзира на њихове приходе, као и унапређење здравственог и социјалног система, образовања и технологије.

Јужна Африка је чланица блока BRIKS (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка оснивају сопствену банку и спремају се за увођење резервне валуте), а  Јужна Африка  би требало да буде афрички центар "Нове развојне банке регионалног афричког центра" са почетним капиталом од 50 билиона долара, што ће допринети економском развоју и привући стране инвеститоре како у Јужној Африци тако на целом Афричком континенту.

"До 2030 год. Афрички континет би требало да буде потпуно ослобођен од колонијализма и последица које су видљиве још у западној Африци. Најважније је да се створе нормални услови за живот без глади у сиромашним земљама на афричком континенту. Експерти виде излаз у глобалном развоју агрикултуре и образовању кадра који ће допринети развоју и заштити пољопривреде, извозу пољопривредних производа, како у целој Африци, тако и у целом свету", каже за РТС професорка Мариновић Павловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије