У Трсту-српско културно наслеђе за Албанце провокација

Трст – италијански град са дугом мултиетничком традицијом, у многим приликама настоји да шири и унапређује концепт једнакости у остварењу људских права, заједничког живота различитих нација и њихове интеграције. У том духу организовано је пригодно обележавање 20. септембра - Међународног дана мира.

Манифестацију је организовао комитет Данило Долћи у сарадњи са изузетно активним Саветом имиграната комуне Трст, чијем успешном раду доприноси и Лидија Радовановић, као подпредседница овог саветодавног тела, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Александар Златковић.

Као најбољи симбол и одраз успешног заједничког живота и међусобног уважавања, програм је обиловао наступима фолклорних ансамбала и промотера националних култура разних земаља чији држављани живе и раде на подручју овог италијанског града.

Тако су присутни имали прилике да виде игре из Словеније, Русије, Украине, Грчке, представника исламске заједнице Трста, али и Кине, Колумбије, Филипина, Сенегала, Румуније и Албаније.

Србе који живе и раде у Трсту, представили су реномирани чланови Културне заједнице Понтес - Мостови, познати по квалитетном раду и атрактивним наступима својих фолклораша који изводе игре са свих простора на којима живе Срби.

Међутим, скуп је обележио и један инцидент.

"Нажалост, на тај дан, дан посвећен толеранцији и миру, сенку је бацио један члан албанских представника. Како сазнајемо из поузданих извора, једном значајном члану српске заједнице у Трсту, пришао је албански представник и на недоличан начин изразио незадовољсто због наступа српских фолклораша, назвавши га отвореном провокацијом за Албанце. Ово се вероватно односи на назив тачке наступа, која је најављена као Игре и песме са Косова и Метохије. Иначе се ради о културном наслеђу које, уз познату музику, Срби негују на овим просторима вековима уназад и само је стилски дорађено и украшено", каже за РТС Александар Златковић, уредник српског интернет листа Светионик.

Златковић подсећа да не треба заборавити и недавне физичке сукобе између представника ове две нације у Трсту.

Иначе, по последњим званичним подацима, на подручју Трста живи 5.251 српски држављанин, 769 Албанаца и 1.009 лица са косовским документима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара