Уметничка експедиција Београд-Атина

Овогодишња уметничка експедиција "Sound Development City" почела је 9. септембра у Галерији 12 HUB, а одвијаће се између Београда и Атине до 27. септембра, са циљем да подстакне креативну слободу аутора који се изражавају у различитим уметничким дисциплинама.

У експедицији учествује 13 међународних уметника од којих ће неки развијати своје пројекте кроз интеракцију са становницима Београда.

Лука Ивановић, познат и као Lukatoyboy, Friedrich Greiling и Sven Ulber понудиће несвакидашњу бесплатну такси вожњу, а једино што траже заузврат је да сапутници са њима поделе причу, песму, звук или да нешто одсвирају.

У петак, 11. септембра у биоскопу Звезда биће приказан графити документарац Style Wars 2 чију режију потписује словеначко-швајцарски уметнички двојац Вели и Амос, који су уједно продуценти и редитељи.

Тај филм је вишеслојни, савремени омаж култном документарцу Style Wars из 1983. Вели и Амос су ентузијастички, без новчаних средстава кренули на прекоокеанско путовање обилазећи и галерије, али и ратом захваћена подручја, са идејом да верно прикажу актуелно стање графити уметности на интернационалној сцени.

Клара Рават 14. септембра организује Мирисну шетњу.

Реч је о целодневној екскурзији која је уједно експеримент и радионица, током које ће, заједно са учесницима, покушати да одгонетне како мирише Београд.

Они ће сакупљати мирисе који их прате градом, а затим ће научити да их екстрахују уз помоћ традиционалних метода дестилације.

Сви уметници ће 14. септембра припремити разноврсну трпезу, зачињену укусима са различитих страна света у оквиру Деликатесног понедељка у КЦ Град.

Међународни жири који је одабрао уметнике је био у саставу: Милица Пекић (Галерија 12 ХУБ, Београд), Poka-Yio (Атинско бијенале, Атина), Esther Eppstein (Message Salon, Цирих), Andreas Finke (Sound Development, Цирих) и Martin Heller (Heller Enterprises, Цирих). На конкурс је пристигло 502 пријаве из 63 земље.

Учесници овогодишње експедиције су: Narda Alvarado (Боливија), Veli и Amos (Словенија/Швајцарска), Ryan Ferko (Канада), Rowan de Freitas (Велика Британија), Friedrich Greiling и Sven Ulber (Немачка), Лука Ивановић (Србија/Немачка), Marcin Knyziak (Велика Британија), Joni Murphy (САД), Клара Рават (Шпанија/Немачка), Roberto Santaguida (Канада) и Vreni Spieser (Швајцарска).

Sound Development City је пројекат који реализује Sound Development независна, некомерцијална културна иницијатива из Цириха, а формат експедиције је развијен у сарадњи са Heller Enterprises, агенцијом за пројекте из области културе.

Активности у српској престоници трају до 15. септембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара