У Шведској установљена стипендија др Јована Антовића

Један од најбољих стручњака у области хематологије и предавач на Институту "Каролинска" у Стокхолму, Нишлија др Јован Антовић, установио је стипендију под покровитељством Братства "Свети Јован".

Студенти медицине пореклом из наших крајева, региона који се у медијима назива Западним Балканом, са фокусом на Србију, имаће прилику да добију стипендију ЈП Антовић (Јован П. Антовић), коју су у петак 4. септембра у Стокхолму основали проф. др Јован Антовић и Горан Попов, председник Братства Свети Јован. Стипендија је намењена докторандима и постдокторандима, будућим стручњацима у домену хемостазе, односно финансирању њихових краткотрајних боравака на шведским универзитетима и институтима, у првом реду на Институту Каролинска који заузима 11. место на свету међу сличним установама у оквиру биомедицинских наука и 48. место уопште.

Др Јован Антовић је, након само четири године и десет месеци, дипломирао 1993. на Медицинском факултету у родном Нишу, због чега је тада проглашен најбољим свршеним студентом Универзитета у Нишу и Српског лекарског друштва. Магистрирао је 1997. на матичном факултету, а специјализирао наредне године на Клиници за хематологију нишког Клиничког центра. У периоду од октобра 1998. до јануара 1999. био је стипендиста Центра за хемофилију и тромбозу Универзитета Северне Каролине у Чепел Хилу, САД, да би 2003. докторирао у области коагулације на стокхолмском Институту Каролинска, на којем и данас ради на позицији вишег консултанта Клиничке хемије Универзитетске болнице и ванредног професора / вишег предавача при Департману за молекуларну медицину и хирургију. Добитник је немалог броја признања за свој рад и аутор или коаутор више од педесет чланака објављених у рецензираним међународним часописима који су цитирани преко петсто пута, али и суаутор два издања књиге Essential Guide to Blood Coagulation.

"План је да се о могућности добијања ове стипендије оглашава сваког пролећа, а да се она званично додељује шестог дана октобра, на дан Зачећа Светог Јована Крститеља, моје славе. Критеријуми за одабир стипендиста ће свакако бити квалитет кандидата и његовог рада, затим институције у коју долази и способност реализације пројекта за кратко време. Комисију ће поред мене чинити два водећа стручњака са Западног Балкана и моја супруга, такође експерт у сфери хемостазе. Да би ова стипендија била трајна, биће неопходне и даље донације", открива проф. др Јован Антовић, који перманентно удружује снаге са колегама из матице, те поносно носи звање гостујућег професора медицинских факултета Универзитета у Нишу и Универзитета у Крагујевцу, али и сарадника Медицинског факултета и Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду на пројектима из домена хемофилије.

"Значај стипендија, попут оне коју сам ја својевремено добио у Америци, одакле је у мојој каријери све кренуло, је у пружању шансе младим људима. Након усавршавања, од њих зависи да ли ће остати у иностранству или ће се вратити у земљу. У сваком случају, где год били, на одређен ће начин користити својој домовини, ако ништа друго, онда трансфером знања, на начин на који ја то данас чиним у Нишу и Крагујевцу", истиче Јован.

"Стипендија др Јована Антовића је веома важна, јер потврђује наш рад и борбу за будуће генерације. Др Антовић је велики стручњак и узор свим будућим докторима медицине. Он је показао да један лекар из наше матице великим трудом може да достигне завидан успех и углед у свету", каже први човек Братства Свети Јован Горан Попов.

Братство Свети Јован основано је као израз тежње за уједињењем снага свих успешних људи Шведске који су родом из бивше Југославије, у виду заједничког деловања са циљем јачања постојеће пословне, културне и спортске мреже. Посебну пажњу, Братство придаје сегменту стипендирања и подршке студентима и младима уопште.

"Сарадњом са др Антовићем, Фондација Свети Јован спроводи своју мисију помоћи младим и талентованим људима пореклом са Западног Балкана на путу остваривања њихових потенцијала. Овим шаљемо поруку да смо отворени за сарадњу и за друге сличне пројекте. Верујем да примери успеха наших људи у свету могу да буду додатни мотив за младе и сматрам да је важно да се сви међусобно повезујемо и јачамо као заједница", поручује Стеван Филиповић, један од одговорних људи за стипендије Братства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара