СДФ: У моделу мањинског образовања 22 одсто младих Срба

Српски демократски форум (СДФ) упозорио је да је свега 22 одсто школараца српске националности у Хрватској укључено у неки од модела мањинског образовања.

Анализа васпитања и образовања на језику и писму српске националне мањине у Хрватској, коју је израдио СДФ, и попис становништва из 2011. године показују да од око 17.000 деце и младих српске националности њих чак око 13.000 је ван система образовања на материњем језику и писму.

"Када се томе додају дугогодишњи проблеми попут неадекватних уџбеника и наставног материјала, неодговарајућих наставних планова и програма, или опструкције жупанија у регистрацији мањинских школа у источној Славонији, може се оценити да је стање у образовању српске националне мањине лоше", оценио је председник Управног одбора СДФ-а Вељко Џакула.

Све то, додао је, захтева озбиљан ангажман невладиних и мањинских организација, али и државних институција у спровођењу мањинских права и европских стандарда, пренела је Хина.

Џакула оцењује поражавајућим да свега 671 школарац српске националности у Хрватској похађа модел Ц, по коме се настава изводи на хрватском језику, уз додатних два до пет школских сати за учење језика и културе националне мањине.

Стога би, сматра он, хитно требало донети наставне планове и програме за учење језика и књижевности, географије, историје, музичке и ликовне уметности за националне мањине.
По моделу А целокупна настава изводи се на језику и писму националне мањине, уз обавезно учење хрватског језика у истом броју сати и тај модел похађа највише ученика српске националности, док се по моделу Б настава изводи двојезично - природна група предмета учи се на хрватском, а друштвена на језику националне мањине.

Посебно је истакнут проблем регистрације мањинских школа у Вуковару, које делују нелегално.

Џакула је поручио да су у решавању проблема заказале многе српске организације, посебно Српско културно друштво "Просвета" јер се "понаша као објекат, а не субјекат и не подстиче решавање тог питања".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара