Наши сусрети: Човек са три каријере

У портретној емисији "Човек са три каријере", упознаћете проф. др Здеслава Зденка Милинковића, који је у једној животној каријери направио три. Упркос добрим понудама одолео је искушењу да остане у Америци и самопрегорним радом и иновацијама, постао и познат и признат стручњак у свету......Емисија је на Сателитском програму 9. септембра у 18.50, и Другом програму РТС-а 13. септембра у 18.20.

Када неко у једној животној каријери направи три - то само по себи представља за новинара изазов, који га подстиче на сусрет са таквом личношћу.

Частољубље и патриотизам, здрава амбиција и ентузијазам дали су велики одраз у богатој каријери - спиналног ортопедског хирурга и светски признатог медицинског стручњака, дугогодишњег управника Спиналног центра Ортопедско хируске болнице Бањица, великог спортисте, али пре свега, беспрекорног родитеља и супруга, професора др Здеслава Зденка Милинковића.

Професионално опредељење и честитост којом зрачи, наслеђе је породичне приче......Практично, цео радни век провео је у Институту за ортопедско-хирушке болести Бањица, прошао је пут од почетника, лекара на специјализацији до специјалисте за ортопедију, ортопедску хирургију и трауматологију. Дуги низ година био је управник Спиналног центра.

На специјализацији у Америци провео је годину дана код професора Рисера. Иако се, налазећи у Калифорнији, пуној изазова за младог човека, Зденко је одабрао пут знања. Имао је на располагању библиотеку која је обухватала све што је објављено о медицини и ортопедији, тако да је у тим данима могао да стиче нова знања, уз пристојну стипендију од које је могао да живи, и уз велику добронамерност колега са којима је постао и добар пријатељ.

Американци су веома ценили његово интересовање за струку, спорт и превелику жељу да напредује, али он је желео да се врати у Србију.

„Они су били запањени када су видели која је моја жеља, воља и радне способности, јер сам био једини који је желео да се врати да помогне мом народу, да помогнем мојој средини и пренесем то што сам научио. Имао сам сјајног професора, један од првих који је оперисао кичму, који је пуно тога људског, професионалног, етичног пренео на мене, а ја се трудио да пренесем то овде. И поред свих несрећних околности које су постојале, морам да кажем да ми апсолутно није жао што сам се вратио", каже др Зденко Милинковић.

Више о животу и каријери др Милинковића у емисији Наши сусрети: Човек са три каријере, на Сателитском програму у среду, 9. септембра, у 18.50 и у недељу, 13. септембра на Другом програму у 18.20.

Аутор емисије мр Мирјана Раичевић Тасић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара