Радови два наша уметника на Међународном бијеналу у Пекингу

На конкурсу за 6. Међународно бијенале уметности у Пекингу, које ће се одржати од 23.9. до 27.9. у Националном музеју уметности у Пекингу, од око 4.500 радова, одабрано је 600 радова из целог света, а из Србије рад наше сликарке Гале Чаки и графичара Мирослава Мандића.

Шесто Међународно бијенале у Пекингу (The 6th Beijing International Art Biennale) одржаће се од 23. до 27. септембра, а Србију ће представљати Гала Чаки, са уљаном сликом великих димензија и Мирослав Мандић, са графиком.

„Мишљења сам да је 6. Међународно бијенале уметности у Пекингу најважније. За младог ствараоца, који само на основу свог рада прође на тако једном великом конкурсу, то значи велики напредак, посебно што се излаже у Националном музеју уметности у Пекингу. Знате да су ти музеји на лествици вредности најважнији. Селекциони комитет 6. Међународног бијенала у Пекингу је од 4000 радова из 92 земље одабрао 600 радова, међу којима су и наша два, а то је велика част", каже Гала Чаки за Програм за дијаспору РТС-а.

Тема овог Бијенала је Памћење и сан.

„Моје стваралаштво ниче из незаборављања и способности да се замисли многострука истовременост судбина. Постављени живот је једино могућ захваљујући попуштањима и пропустима нашег памћења. Мој имагинарни живот јесте стварање живог памћења, у ком чувам свеукупност претрпљених мука. Слика Сестре јесте приказ оваквог размишљања", објашњава Гала.

Галино освајање света наставља се и после Бијенала.

"Одмах после Пекинга имам изложбу у Бечу, почетком октобра идем у Индонезију, на острво Јава, где сам позвана да представљам своју земљу на Интернационалном фестивалу уметности у Џакарти. Након тога сам позвана и у Абу Даби, на цео новембар", каже Гала. 

Међународно бијенале у Пекингу је покренуто 2003. године под покровитељством Министарства културе Народне републике Кине, Секретеријата за културу градске владе Пекинга и Кинеског удружења уметника. На иницијативу државног савета од 2006. године 4. Међународно бијенале у Пекингу је главни пројекат у оквиру Националног програма за културни развој.

Сви одабрани аутори су позвани на саму церемонију отварања, као и на учешће у пратећим програмима Бијенала. Уметници су позвани и да присуствују стручном симпозијуму који ће бити организован у време њиховог боравка у Пекингу. Само одабрани уметници, у које спадају и два уметника из Србије, биће део симпозијума на коме ће имати могућност да се поред визуелног представљања, представе и кроз разговор о култури и уметности у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара