О Дунаву и за Дунав

Председница галерије ZMO у Мајнцу Јута Хагер отворила је у Београду изложбу "ПАНТА РЕИ" на којој су радови уметника из Србије и Немачке, која би до 2020. године требало да окупи уметнике свих подунавских земаља.

Јута Хагер је изразила наду да ће се изложба обогаћивати и "пловити" Дунавом што ће допринети зближавању људи и градова, као што су Београд и Мајнц.

Идеја пројекта је да се кроз уметнички приказ Дунава који, као ни једна друга река на свету, протиче кроз десет земаља, повежу многобројни народи и културе на његовом току.

Своје радове изложили су Жижа Вукушић и Драган Вукотић, Срби који живе и раде у Немачкој, Новосађанин Ђорђе Живић и немачки уметници Јохен Шимелпенинг (Jochen G. Schimmelpenning), Јулијана Карола Вајзер (Juliane Carola Weiser), и Каролина фон Карло Кампош (Karolina von Karlo Kampos).

Део изложбе и пројекта чини и филм и књига о Дунаву професора Данијела Вајсброта (Daniel Weissbrodt).

Наредне изложбе ће, према очекивањима аутора, бити проширене и уметничким фотографијама и песништвом посвећеном европској реци.

Подршку пројекту и удружењу за уметност и културу из Франкфутра на Мајни Каролиненхоф-велт (Karolinenhof-velt) дала су и дипломатско-конзуларна представништва Србије у Немачкој и Немачке у Београду.

У мају ове године у галерији ZМО у Мајнцу одржана је прва изложба.

Београдска публика ће слике, накит и мултимедијалан приказ са мотивима Дунава имати прилику да види у просторијама Матице исељеника и Срба у региону где је изложба постављена до 15. септембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво